Hakukoneoptimointi – 10 vinkkiä onnistumiseen

Eli kuinka näkyä Googlessa ja saada tuhottomasti klikkauksia. Hakukoneoptimointi (SEO) voi kuulostaa oudolta aiheelta, mutta parempaa verkkosisältöä voi tuottaa jokainen. Tähän blogitekstiin olemme keränneet kymmenen vinkkiä, joiden avulla nostat hymyn sekä Googlebotin että sivulla vierailevien ihmisten huulille.

Kirjoittaja
Niko Haapala
Tekstisuunnittelija

Mikä hakukoneoptimointi?

Kaikki verkkosivuston omistajat haluavat sivuilleen myös kävijöitä. Vaikka sivusto olisi suunniteltu hakukoneystävälliseksi, eli suunnittelija on ottanut hakukoneet huomioon esimerkiksi otsikkotasoissa, se ei vielä tarkoita menestystä Googlen tulossivulla. Tässä tarvitaan hakukoneoptimointia, laadukasta sisältöä, jonka hakukoneet löytävät ja osaavat tarjota kiinnostuneille googlettajille. Oikein toteutettuna hakukoneoptimointi on eräänlainen itseään vahvistava kehä: Google löytää sisällön ja osaa suositella sitä kävijöille, joiden määrä kasvaa, mikä puolestaan lisää sivuston arvoa Googlen silmissä.

Monesti verkkosivuja myydään “hakukoneystävällisinä” tai “hakukoneoptimoituina”, vaikka todellisuudessa nämä sivut parhaimmillaan vain tarjoavat mahdollisuuden hakutuloksissa menestymiseen (ja pahimmillaan ne eivät ole hakukoneystävällistä nähneetkään). Teknisten puutteiden korjaaminen kannattaa jättää ammattilaisten kontolle, mutta sisällön suhteen maallikkokin voi saada paljon aikaiseksi. Mikä siis eteen, jos huomaat, että sivustosi tai tuotteesi on hautautunut syvälle Googlen hakutuloksissa? Tässä esittelemme sinulle kymmenen hyödyllistä vinkkiä, joiden avulla voit kääntää kurssin oikeaan suuntaan.

Vaikka sivusto olisi suunniteltu hakukoneystävälliseksi, eli suunnittelija on ottanut hakukoneet huomioon esimerkiksi otsikkotasoissa, se ei vielä tarkoita menestystä Googlen tulossivulla.

10 vinkkiä onnistuneeseen hakukoneoptimointiin

  1. Älä unohda metatietoja – Jokaisella sivulla on metaotsikko ja metakuvaus, jotka kertovat Googlelle ja kävijöille lyhyesti sivun sisällöstä. Varsinkin metakuvaus tuppaa kuitenkin unohtumaan. Laadukkailla metatiedoilla saat kuitenkin kätevästi nostettua klikkausprosenttia.
  2. Yksi avainsana / yksi sivu – Hyvä nyrkkisääntö on, että keskityt yhteen avainsanaan per sivu. Esim. jos myyt lippiksiä ja pipoja, keskity pipot-sivulla pipoihin ja lippikset-sivulla lippiksiin. Näin terävöität viestiä ja teet jokaisesta sivusta mahdollisimman relevantin Googlen vinkkelistä.  
  3. Kuvien alt-tekstit kuntoon – Kuvien alt-tekstit kertovat, mistä kuvassa on kyse niin näkörajoitteisten ihmisten lukuohjelmille kuin muillekin, jos kuvaa ei jostain syystä pystytä näyttämään. Alt-tekstit antavat myös Googlelle arvokasta lisätietoa sivusi sisällöstä.
  4. Kuvat laihdutuskuurille – Tiesitkö, että liian suuret kuvat hidastavat sivuasi, mikä vaikuttaa myös hakutuloksiin? Voit helposti optimoida kuvasi netistä löytyvillä ilmaisohjelmilla, kuten squooshilla. Kuvien ei tulisi olla 600 KB:tä suurempia.
  5. Vältä kielten sekamelskaa – Google ei tykkää siitä, että useita kieliä käytetään samanaikaisesti yhdellä kieliversiolla. Eli habla español espanja-kieliversiossa, eikä sekaisin suomen puolella. Jos kieliversioita on vain yksi, pidä vieraskieliset termit minimissä.  
  6. Sano ei toistolle – Oletko toistanut samaa tekstiä useammassa paikassa? Google kyllä huomaa sen, eikä pidä siitä, sillä se nähdään huonona sisältönä – ja sitähän se onkin. Vaikka käsittelisit samaa asiaa useassa paikassa, koeta käyttää eri sanoja ja lauserakenteita.
  7. Videot ovat hyvää sisältöä – YouTube-videon tekeminen ja sen upottaminen sivustolle on oiva tapa saada lisänäkyvyyttä, koska näin saadaan näkyvyyttä myös Googlen videohakutuloksissa.
  8. Ole aktiivinen – Kun haluat lisää orgaanista liikennettä, sinun pitää tarjota kävijöille syy palata sivuille kerta kerran jälkeen. Blogi tarjoaa hyvän välineen säännöllisten päivitysten tekoon. Myös aktiivisuudella somessa on positiivinen vaikutus hakukonenäkyvyyteen.
  9. Linkityksiä hankkimaan – Linkittävätkö muut sivustot sinun sivuillesi? Jos linkittävät, niin hyvä! Muiden sivustojen linkitykset kertovat Googlelle sivustosi luotettavuudesta. Mikä tahansa linkitys ei kuitenkaan kelpaa, sillä linkittävän sivun tulee olla relevantti oman alasi kannalta.
  10. Pidä urlit selkeinä – Selkeät urlit ovat hyväksi käyttäjille ja hakukoneille. Numeroita ja erikoismerkkejä välttämällä pääset pitkälle. Parhaan tuloksen saat, kun pidät urlin mahdollisimman helposti ymmärrettävänä ja sivun sisältöä tarkasti kuvaavana.

Mitä seuraavaksi?

Hakukoneoptimoinnissa kannattaa muistaa, ettei Roomaakaan rakennettu päivässä. Tuloksia syntyy, kun sisältöä tuotetaan ja päivitetään säännöllisesti. Esimerkiksi tekemällä päivityssuunnitelman tuot järjestelmällisyyttä prosessiin, sillä optimointia ei kannata jättää pelkälle fiilispohjalle. Tulosten näkymisellä kestää oma aikansa. On hyvä myös muistaa, että hakukoneoptimointiin kuuluu tekninen puoli, jolla esimerkiksi pidetään huoli, että XML-sivustokartta on paikallaan ja uudelleenohjaukset on toteutettu oikein. Teknisen optimoinnin ja sisällön optimoinnin palvelut saat luonnollisesti Höyryltä.