Google Analytics 4 (GA4) perusteet

Google Analytics 4 (GA4) on Googlen uusin versio analytiikkapalvelusta, jonka avulla mitataan liikennettä verkkopalveluissa ja sovelluksissa. Palvelu on julkaistu 2020. Aikaisempi Universal Analytics lopettaa toimintansa heinäkuun ensimmäinen päivä 2023, joten nyt on hyvä aika siirtyä käyttämää GA4:sta.

Kirjoittaja
Kalle Tapio
AD / Yrittäjä

Mikä on Google Analytics 4

Google Analytics 4 (GA4) on uusin Google Analytics -versio, jonka avulla mitataan liikennettä verkkopalveluissa ja sovelluksissa. Suurin ero verrattuna aikaisempaan Universal Analyticsiin on, että Google Analytics 4 tarjoaa aikaisemman istuntopohjaisen datan sijaan tapatumakohtaista dataa. Tehostettu mittaus seuraa automaattisesti valittuja sivustosi tapahtumia kuten klikkauksia, tiedoston latauksia sekä sivun katselukertoja ja nämä muodostavat perustan Google Analytics 4 tiedon keräämiselle. Konversiot voidaan helposti määrittää näistä automaattisesti luoduista tapahtumista tai sitten luomalla omia tapahtumia.

  • Aikaisempi Universal Analytics keskittyi sivustokäynteihin, kun taas GA4 keskittyy yksittäisiin käyttäjiin ja heidän toimintaansa.
  • Perusraportointi on selkeämpää, mutta räätälöity raportointi vaatii enemmän osaamista.
  • Google Analytics 4 mahdollistaa datan poistamisen kohdennetusti jopa yksittäisen käyttäjän tai mitattavan asian tarkkuudella.
  • GA4:ssa on vahvempi bottien suodatus suojatulla mittausprotokollalla, eli vähemmän botteja analytiikassa.
  • Uusimman Analyticsin hausta voi kysyä suoraan kysymyksiä (tekoäly).

Google Analytics 4 käyttöönotto

Google Analytics 4 asennetaan verkkopalveluun joko Google tag:in tai Google Tag-managerin avulla. Ensimmäinen on yksittäinen koodinpätkä, jonka liität verkkosivustosi HTML-koodin. Jälkimmäinen on Googlen tagien hallintajärjestelmä, jonka käyttöönotto vaatii muutaman koodinpätkän asentamisen sivulle. Tag-managerin avulla voit hallita muitakin sivustolla käytettäviä (gtag ja kolmannen osapuolen) koodeja ja sen käyttö on suositeltavaa.

Google Analytics 4:sen toiminta pohjautuu datastriimiin, joka on verkkopalvelustasi dataa keräävä mittauskokonaisuus. Jos olet uusi käyttäjä, sinun tulee luoda datastriimi verkkopalvelustasi tagin asentamisen jälkeen. Google Analytics:issa datastriimi luodaan käyttöön Setup Assistantin avulla. Voit myös luoda datastriimin kohdasta järjestelmävalvoja (alaosan hammasrattaat) – datastriimit. Klikkaa ”verkko” nappia ja täytä verkkosivustosi URL-osoite ja anna striimille nimi. Asetuksissa on myös täppä ”tehostettu mittaus” joka kannattaa laittaa päälle.

Aikaisemman Universal Analyticsin tiedot eivät siirry automaattisesti GA4:seen. Voit myös etsiä vastaavat tapahtumat tehostetusta mittauksesta, tai sitten luoda tapahtumat käsin “luo omia tapahtumia” toiminnon avulla. GA4 kerryttää tapahtumia ajan kanssa, joten kaikkia tapahtumia ei välttämättä löydy heti tehostetusta seurannasta. Tämän takia GA4 voidaan ottaa käyttöön rinnalle Universal Analyticsin kanssa, jolloin ehdit siirtymävaiheessa rauhassa säätää tapahtumat GA4:seen kuntoon.

Asetusten säätäminen GA4

Ennen kuin asennat konversiomaalit analytiikkaan, seuraavat GA4:sen asetukset kannattaa säätää kuntoon. Asetuksista voit helposti vaihtaa kielen vaikka englanniksi ja rahayksikön euroksi, jos nämä eivät ole jo kunnossa. Sinun kannattaa myös aktivoida Google Signaalit, jotka tarjoavat dataa Google-tilien käyttäjistä, jotka ovat sallineet mainosten personoinnin. Tämä tarjoaa lisää tietoa sivulla vierailijoista, kuten iän, sukupuolen ja kiinnostuksen kohteet. Ominaisuus mahdollistaa yleisöjen luomisen tämän tiedon pohjalta.

Voit halutessasi sulkea pois toimipisteen sisäisen liikenteen analytiikasta. IP-osoitteisiin perustuvan pois sulkemisen voi tehdä kohdasta Järjestelmänvalvoja – Sivustostriimin tiedot – Määritä tag:in asetukset – Näytä lisää – Määritä sisäinen liikenne. Ota huomioon, että jos käytössäsi on mobiililiittymä, liikenteen poissulku ei välttämättä onnistu vaihtuvan IP-osoitteen takia.

Google Analytics 4 konversioiden asentaminen

Konversio tarkoittaa toimintoa, minkä toivoisit asiakkaidesi tekevän nettisivuillasi. Tämä voi olla yhteydenottopyyntö, suora myynti, uutiskirjeen tilaus tai jokin muu mitattava tavoite.  Normaalilla nykyaikaisella verkkosivulla tavoitteeksi kannattaa asentaa vähintään kaikki lomakkeet ja puhelinnumerot. Jos sivulla on käytössä jokin uutiskirjeohjelmisto, myös tämän tilaus kannattaa asentaa tavoitteeksi.

Tehostettu mittaus seuraa automaattisesti valittuja sivustosi tapahtumia, kuten klikkauksia, tiedoston latauksia ja sivun katselukertoja. Google Analytics 4 listaa nämä tapahtumat, jotka voit asettaa halutessasi konversioiksi. Tapahtumat löydät kohdasta Määritä / Tapahtumat. Tapahtumista löydät esimerkiksi puhelinnumerot ja linkkien painamiset. Tapahtuma asennetaan konversioksi kätevästi liukuvalinnasta.

Voit luoda lomakeseurannan sivulle asennettavan gtag:in avulla. Voit luoda tagin Google Tag-managerissa. Tämä onnistuu “muuttujat osion” avulla. Toinen vaihtoehto on luoda oma tapahtuma esimerkiksi liikenteestä lomakkeen lähettämisen jälkeiselle kiitos-sivulle. Molemmissa tapauksissa seurannan toimivuus kannattaa testata. Muista myös määrittää tapahtuma konversioksi GA4:ssa Määritä – Tapahtumat -kohdassa.

Jos kyseessä on verkkokauppa, seurannan asettaminen kannattaa tehdä yhdessä kehittäjän kanssa. Verkkokaupassa on ostoprosessissa useita seurattavia asioita, ja on vaara, että mittauksen asentamisessa tulee jokin virhe, ja raportointi ei näytä tietoa oikein. Höyryn toteuttamissa verkkokaupoissa analytiikka hoidetaan siihen valitun lisäosan avulla. Verkkokaupat kuitenkin vaihtelevat alustan, laajuuden ja toimintojen suhteen, joten yhtä yleispätevää suositusta on vaikea tarjota. Lisätietoa löydät täältä.

Google Adwords linkitys Google Analytics 4:seen

Jos käytät sivustosi markkinointiin Google Ads -mainontaa, niin sinun kannattaa yhdistää Google Ads-tilisi Google Analyticsiin. Linkityksen jälkeen markkinoinnin kautta tulevat konversiot tulevat näkyviin raportointiin. Linkitys löytyy Admin-osiosta Google Ads linkit kohdasta. Adwordsin linkittämisen hyödyt ovat mm. seuraavat:

  • Analytics-konversiot siirtyvät Google Ads-tilillesi.
  • Paranna Google Ads remarketing-toimintaa Analytics-yleisödatan avulla.
  • Voit tarkastella Google Ads-kampanjoitasi mainonta-välilehdellä. jonka avulla voit paremmin hahmottaa verkkopalvelun asiakaspolun.
  • Myös Smart Goals aktivoituu. Voit tämän jälkeen optimoida Google Ads tehokkuutesi älykkäiden tavoitteiden avulla.

Mainonta osiosta löytyy tietoa konversioista ja Google Ads-mainonnan vaikutuksista konversioihin. Välilehden nimestä huolimatta Google Ads:in käyttö ei ole pakollista, vaan mainonta välilehti näyttää konversion lähteet myös muista kanavista.

Google Analytics GA4 raportointi

Google Analytics 4 perusraportointi löytyy päätasolta raporttien alta. Yleisnäkymä antaa perustiedot mm. käyttäjämäärästä, liikenteenlähteistä ja reaaliaikaisesta seurannasta. Aikaväliä voit vaihtaa oikean ylälaidan pudotusvalikosta. Raportointi välilehti antaa kattavat perustiedot verkkopalvelun yleisöstä. Tässä välilehdet selitettynä:

Reaaliaikainen

Viimeisen 30 minuutin aikana kerätyn datan seuranta

Elinkaari kuvaa käyttäjän polun

  • Hankinta – Mistä käyttäjät saapuvat verkkopalveluun
  • Aktivointi –  Mitä käyttäjät ovat tehneet sivustolla
  • Kaupallistaminen – Miten sivusto (verkkokauppa) on toiminut kaupallisesti
  • Säilyttäminen – Mikä on uusien käyttäjien ja sivustolla usein vierailevien suhde

Käyttäjä – Käyttäjiin liittyvät tiedot

  • Demografiset tiedot – käyttäjäryhmän tiedot mm. sukupuolen ja iän mukaan
  • Tekniikka – Vierailijoiden laitetiedot (käyttöjärjestelmä, laiteluokka yms.)

Tutki-välilehti

Tutki-välilehti mahdollistaa erilaisten kartoitusten tekemisen, jotka palvelevat  paremmin juuri omaa liiketoimintaa. Avaus-näkymässä näet muutamia valmiita pohjia tai voit lähteä rakentamaan näkymää tyhjästä. Malligalleriasta löydät lisää valmiita näkymiä. Avaamalla näkymän GA4 aukaisee muokkausikkunan, jossa vasemmalla puolella valitset, mitä kartoituksen on tarkoitus näyttää, ja näet sitten miltä lopputulos näyttää. Google Analytics 4 tallentaa aina tekemäsi kartoitukset automaattisesti, joten siihen on helppo palata myöhemmin. Tehdyt kartoitukset löydät päätasolta. Rajaavat elementit ovat:

Visualisointi

Valmiissa pohjassa on valmiina valittuna visualisoinin tyyppi. Vapaamuotoisessa kartoituksessa voit valita visualisoinnin tyylin. Näitä on mm. taulukko, donitsikaavio, viivakaavio yms.

Segmentit

Segmenttien avulla voit muodostaa ja analysoida tietojen alijoukkoja. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi tietyltä alueelta tulevia käyttäjiä tai vaikka mobiilikäyttäjiä.

Ulottuvuudet

Ulottuvuudet ovat tietojesi attribuutteja (rajaava tai määrittävä ominaisuus). Esim. ulottuvuus-sivu kertoo tarkasteltavan sivun URL-osoitteen.

Tietotyypit

Tietotyypit ovat määrällisiä mittoja (lukuja). Tietotyyppi Istunnot kertoo istuntojen kokonaismäärän. Tietotyyppi Sivut/istunto on istunnon aikana katseltujen sivujen keskiarvo.

Apua käyttöönottoon

Google Analytics 4 alkaa kerätä tietoa ja tapahtumia vasta silloin kun se kytketään käyttöön. Tämän takia siirtymistä ei kannata viivyttää vaan se kannattaa ottaa haltuun mahdollisimman pian ennen Universal Analyticsin alasajoa. Päivitämme ylläpidossamme olevia verkkopalveluita käyttämään GA4:sta ennen kesän määräaikaa. GA4 on vasta-alkajalle helpommin hallittava kokonaisuus ja se mahdollistaa liiketoiminnan nykyaikaisen seurannan ja kehittämisen verkossa – raporttien lisäksi myös tekoälyn avulla.

Jos haluat apua käyttöönotossa (konversioiden määrittelyssä tai räätälöidyissä raporteissa yms.) me voimme Höyryllä auttaa. Ota yhteyttä.