Verkkosivuston liikenteen uudelleenohjaus

Kun verkkosivuston URL-osoite vaihtuu, hakukoneet ja vierailijat eivät automaattisesti löydä perille ilman uudelleenohjausta. Mikä se on? Miten se tehdään? Vastaukset löydät tästä blogikirjoituksesta.

Kirjoittaja
Jussi Tuoma
Full stack developer

Älä muuta ilmoittamatta

Verkkosivustolle domainin tai rakenteellisten muutosten myötä URL-osoitteiden vaihtuminen on tavallaan sama asia kuin muuttaisit toimistosi uuteen osoitteeseen ilmoittamatta siitä kenellekään. Posti ei löydä perille ja asiakkaat parveilevat edellisen osoitteen nurkilla etsien yrityksesi logoa. Oikeassa elämässä yritys tekee osoitteenmuutoksen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään ja markkinoi sosiaalisessa mediassa uuden toimiston mahtavuutta. Mutta miten verkossa tulee toimia?

Kun verkkosivustosi domain tai URL-osoitteet muuttuvat, hakukoneet ja vierailijat eivät automaattisesti löydä perille ilman uudelleenohjauksia verkkosivuston ylläpitäjän toimesta. Mikäli uudelleenohjauksia ei tehdä, hakukoneet käsittelevät uudet osoitteet uusina sivuina tai uuden domainin myötä jopa kokonaan uutena sivustona. Sivuston ikä on yksi tekijä, mitä Google pitää merkkinä luotettavuudesta; väärin tehdyn domainmuutoksen myötä vaivalla hankittu hakukonenäkyvyys katoaa taivaan tuuliin.

Onneksi verkossa hakukoneet ja vierailijat voidaan uudelleenohjauksien avulla ohjata oikeaan paikkaan, jolloin katastrofilta vältytään. Käytännön tasolla uudelleenohjaukset ohjaavat vanhaa linkkiä klikanneen kävijän automaattisesti uuteen URL-osoitteeseen. Uudelleenohjaukset ovat hakukoneen silmissä väliaikainen siirtymävaihe, jossa hakukone oppii, että uusi osoite olemassa olevalle sisällölle on muuttunut.Siirtymävaiheen aikana sivuston hakukonenäkyvyys laskee jonkin verran väliaikaisesti, mutta se palautuu nopeasti, kun uudet osoitteet tulevat indeksoiduiksi hakukoneiden tietokantaan.

Siirtymävaiheen aikana sivuston hakukonenäkyvyys laskee jonkin verran väliaikaisesti, mutta se palautuu nopeasti, kun uudet osoitteet tulevat indeksoiduiksi hakukoneiden tietokantaan.

Milloin muuttoilmoitus tulee tehdä

Mikäli domain ja sivuston rakenne (eli URL-osoitteet) pysyvät sisältöä uudistattessa samoina, ei uudelleenohjaukselle ole tarvetta. Mutta tarpeellisia uudelleenohjaukset ovat, kun domain muuttuu tai sivuston rakenne ja sitä kautta sivuston URL-osoitteet vaihtuvat.

Seuraavassa havainnollistavassa esimerkissä vanha sivusto uudistetaan palvelemaan paremmin yrityksen nykytilaa päivittämällä sivuston sisältöä ja muuttamalla rakennetta. Yritykselle ei ole enää kannattavaa tarjota erillisiä tuotteita, vaan se on siirtynyt palvelemaan yrityksiä myymällä yksittäisiä palvelukokonaisuuksia. Samalla verkkosivusto tuodaan 2020-luvulle ja sille asennetaan SSL-sertifikaatti.

Vanhalla sivustolla URL-osoitteet ovat olleet alla olevan mukaiset:

 • Etusivu -> http://www.esimerkki.fi/
 • Tuotteet ja palvelut -> http://www.esimerkki.fi/­tuotteet-ja-palvelut
 • Yksittäinen tuote -> http://www.esimerkki.fi/­tuotteet-ja-palvelut/esimerkkituote
 • Yksittäinen palvelu -> http://www.esimerkki.fi/­tuotteet-ja-palvelut/esimerkkipalvelu
 • Ota yhteyttä -> http://www.esimerkki.fi/­ota-yhteytta

Uusien sivujen uudet url-osoitteet:

 • Etusivu -> https://www.esimerkki.fi/
 • Palvelut -> https://www.esimerkki.fi/­palvelumme
 • Yksittäinen palvelu -> https://www.esimerkki.fi/­palvelumme/esimerkkipalvelu
 • Ota yhteyttä -> https://www.esimerkki.fi/yhteystiedot

Mikäli uudelleenohjauksen toimenpiteitä ei suoriteta ja kävijä vierailee muutoksen jälkeen http://www.esimerkki.fi/­ota-yhteytta -osoitteessa, tulee näkyviin 404-virhesivu, joka lävähtää silmille kun jotain URL-osoitetta ei enää löydy sivustolta. Uudelleenohjaus varmistaa tässä tilanteessa sen, että kävijälle ei tule 404-virhesivua, vaan hänet ohjataan automaattisesti uuden sivuston “Ota yhteyttä” -sivulle, jonka uusi osoite on https://www.esimerkki.fi/yhteystiedot

Kuten esimerkin alussa mainittiin, yrityksen strategia on muuttunut ja sivuston rakenne on muutettu vastaamaan uutta strategiaa. Jotta aiemmin verkossa ja sosiaalisessa mediassa jaetut linkit eivät aiheuta virhesivuja ja palvelevat yhä kävijöitä oikein, luodaan uudistuksen jälkeen alla olevan mukaisia uudelleenohjauksia.

Tarvittavat uudelleenohjaukset

 • SSL-asennuksen myötä kaikki liikenne http:// -alkuisista osoitteista ohjataan https:// -alkuisiin osoitteisiin
 • “Tuotteet ja palvelut” -osion rakenne on muuttunut ja tuotteita ei enää esitellä verkkosivustolla
 • Vanha /­tuotteet-ja-palvelut/ -pääsivu ohjataan nyt osoitteeseen https://www.esimerkki.fi/­palvelumme
 • Yksittäinen palvelu ohjataan /­tuotteet-ja-palvelut/esimerkkipalvelu osoitteeseen https://www.esimerkki.fi/­palvelumme/esimerkkipalvelu
 • Yksittäistä tuotetta ei enää ole, joten se ohjataan joko automaattisesti palvelut-sivulle tai vaihtoehtoisesti ainakin väliaikaisesti sivulle, jossa kerrotaan yrityksen päätöksestä siirtyä tuotemyynnistä palvelukokonaisuuksien tarjoajaksi, eli esim. /­tuotteet-ja-palvelut/esimerkkituote -> https://www.esimerkki.fi/­uutinen/tuotemyynti-on-lopetettu
 • Ota yhteyttä on muutettu yleispäteväksi Yhteystiedot-sivuksi. /­ota-yhteytta -> https://www.esimerkki.fi/yhteystiedot

Seuraa tilannetta

Kun sivustouudistus on tehty ja uudet sivut ovat olleet julkaistuna jonkin aikaa, on syytä seurailla erilaisten työkalujen avulla sivuston hakukonenäkyvyyden kehittymistä sekä 404-virheilmoitusten määrää. Hakukonenäkyvyyttä voidaan tarkastella esimerkiksi Wincher Rank Tracker -sivuston työkalulla ja 404-virhesivujen kehitystä esimerkiksi Googlen Search Consolen avulla. Mikäli 404-virheilmoituksia alkaa ilmestymään, on syytä tarkistaa uudelleenohjaukset ja tarvittaessa luoda niitä lisää.

Huomioitavaa

 • Vaikka kaikki tehdään oppikirjamaisesti, voi hakukoneilla kestää keskisuurien sivustojen muutoksen aikana muutamankin viikon, jotta hakukone on saanut uudet sivut käytyä läpi ja indeksoitua oikein. Isommissa sivustoissa aikaa voi mennä vielä pidempään. Käytännössä tämä voi näkyä pienenä pudotuksena sivuston rankingissa, mutta se korjaantuu aina muutaman kuukauden sisällä (Lähde: Google).
 • Höyry hoitaa uudelleenohjaukset kaikissa verkkoprojekteissamme.

Pähkinänkuoressa toimenpiteet:

 1. Kartoitetaan kaikki linkit nykyisiltä sivuilta joko olemassa olevan sivukartan avulla tai mikäli sivukarttaa ei ole saatavilla, käytetään kartoittamiseen jotain verkosta löytyvää skanneria
 2. Asetetaan uudelleenohjaukset säännöllä 301 (pysyvä muutos)
 3. Ilmoitetaan hakukoneille uuden sivuston sivukartta, joka nopeuttaa hakukoneen indeksointia
 4. Mikäli domain muuttuu kokonaan esim. esimerkki.fi -> uudetsivut.fi on syytä tehdä esim. Googlen hakukoneelle Search Console -palvelussa osoitteenmuutos
 5. Seuraile uudelleenohjauksien toimivuutta sekä 404-virheilmoitusten määrää