Mistä apua yrityksille koronaviruksen aikana?

Koronavirus kaikkine seurauksineen koettelee nyt yrittäjiä ennennäkemättömällä tavalla. Onneksi apuakin on saatavilla, ja tähän artikkeliin olemme listanneet keinoja esimerkiksi rahoituksen hankkimiseen.

Kirjoittaja
Kalle Tapio
AD / Yrittäjä

Tilanne on vakava – apuakin löytyy

Päivän uutiset horjuttavat rohkeimmankin yrittäjän uskoa. Suomen lisäksi muukin maailma on kohta poikkeustilassa, eikä taloudellinen maailmanloppu tunnu olevan kaukana. Toiminnan siirtäminen verkkoon ei ole helppoa edes normaalioloissa, saati sitten kriisin keskellä. Esimerkiksi verkkokaupan perustaminen ravintolan ulosmyyntiin voi auttaa väliaikaisesti selviytymiseen, mutta kuinka kauan paluu normaalioloihin kestää? Miten pystyn jatkamaan liiketoimintaa kriisin jälkeen? Pelkkä verkkomyynti voikin vaikuttaa helposti vain kärsimystä pitkittävältä tekohengitykseltä kuin oikealta ratkaisulta. Mitä tässä sitten voisi tehdä?

1) Hae kriisirahoitusta

Kriisirahoitusta hakemalla pääset pahimman yli ja valmistaudut tulevaan. Business Finland tarjoaa esiselvitysrahoitusta, jonka tarkoituksena on tukea koronaviruksesta kärsivien pk-yritysten kehitystoimintaa näinä vaikeina aikoina. Haku on tarkoitettu pk-yrityksille, joilla on 6-250 työntekijää. Rahoitettavassa projektissa täytyy selvittää mihin suuntaan liiketoimintaa kannattaa kehittää, millä keinoin liiketoiminta saadaan takaisin jaloilleen, ja mikä on asiakasjoukko poikkeusoloissa ja niiden jälkeen. Hyväksyttäviä kustannuksia ovat myös palkkakustannukset sekä ostettavat palvelut. Haku on jo auennut 19.3. ja rahoituksen suuruus on enintään 10 000 euroa.

Lisäksi Business Finland tarjoaa kehittämisrahoitusta liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Tämän rahoituksen tarkoituksena on toteuttaa niitä kehittämistoimenpiteitä, joita se on tunnistanut esiselvityksessä ja jotka parantavat yrityksen mahdollisuuksia koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen. Tukea voi myös hakea ilman esiselvitystä.

Hyväksyttäviä kustannuksia ovat myös yrityksen oman henkilöstön palkkakustannukset siltä osin kuin henkilöstö tekee selvitys- tai suunnittelutehtäviä.

Tämän rahoituksen suuruus on enintään 100 000 €. Kehitysrahoituksessa avustuksen määrä on 80 % projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista ja ennakkoa voidaan maksaa 70 % avustuksen määrästä. (Business Finlandin rahoituksen suuruus on enintään 100 000 €, joten hankkeen kokonaisbudjetti on tällöin 125 000 €).

Molempia tukia myönnetään yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantoketjun häiriöistä. Tukia voidaan käyttää myös matkailu- sekä luovien alojen palvelujen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Lue lisää tästä Business Finlandin sivuilta.

Yksinyrittäjille on valmisteltu oma rahoitusmalli Työ- ja elinkeinoministeriön sekä Kuntaliiton toimesta. Haku avautuu sen jälkeen, kun kaikki yksityiskohdat on saatu ratkaistua.

2) Apua Finnverasta

Finnvera on ilmoittanut suhtautuvansa joustavasti kaikkiin koronaviruksen aiheuttamiin rahoituksen järjestelytarpeisiin, kunhan yrityksellä on edellytykset pidemmän aikavälin kannattavaan toimintaan. Finnvera voi myöntää esimerkiksi lyhennysvapaita kuukausia sekä turvata lisääntyneitä käyttöpääomatarpeita.

Finnvera ja pankit joustavat maksujärjestelyissä, ja niistä kannattaa sopia oman pankin kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Jos laina on otettu pankista ja Finnvera on lainan takaaja, ole yhteydessä pankkiin. Pankki hakee Finnveralta suostumuksen lainan lyhennysohjelman muutokseen. Jos sinulla tai yritykselläsi on lainaa suoraan Finnverasta, voit hakea lyhennysvapaata Finnveran sähköisessä asioinnissa. Tästä voit lukea lisää suoraan Finnveran sivuilta.

3) Keskustele vuokranantajasi kanssa

Tilavuokra on yksi suuri kiinteä menoerä kivijalassa toimivalle pienyritykselle. Sinun kannattaa ottaa yhteyttä vuokranantajaasi ja neuvotella mahdollisista helpotuksista vuokranmaksuun. Esimerkiksi Senaatti-kiinteistöt on jo ilmoittanut olevansa valmis antamaan 100 prosentin vuokranalennuksen huhti- ja toukokuulta koronaviruksen takia vaikeuksissa oleville pk-yrityksille. Tahtoa yhteistyöhön on nyt olemassa, sillä on kaikkien etu, että mahdollisimman moni yritys pysyisi pystyssä ja pystyy jatkamaan toimintaansa kriisin yli.

4) Apua ELY-keskuksesta

Hallitus on myöntänyt ELY-keskuksille 50 miljoonaa euroa yritysten kehittämisavustustuksiin. Tämä rahoitus on suunnattu yrityksille, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä. Yksinyrittäjät eivät kuitenkaan kuulu ELY-keskusten avustuksen piiriin. Koko maassa käytettävän avustuksen haku on käynnistyy erillisellä hakuilmoituksella ELY-keskusten verkkosivuilla 31.3.2020. Myös ELY-keskusten yrityspalveluja, eli yrityksen kehittämisavustusta, yritysten toimintaympäristön  kehittämisavustusta, alueellista kuljetustukea ja yritysten kehittämispalveluja, voi hakea normaalisti.

5) Höyrykin on valmis auttamaan

Lähiviikot ovat varmasti kriittisiä meille kaikille. Hakemusten täyttäminen voi tuntua liian uuvuttavalta, kun liiketoimintaakin pitäisi yrittää kaiken ohella vielä pitää pystyssä. Me Höyryllä olemme valmiita antamaan asiantuntemuksemme käyttöösi ilmaiseksi; voimme esimerkiksi yhdessä ideoida ne askelmerkit, joiden avulla tästä suosta voidaan nousta. Sattuneesta syystä meillä on pian käsissämme paljon vapaata aikaa, jota voimme käyttää muiden avustamiseen. Ota yhteyttä, niin mietitään, miten voisimme olla parhaalla tavalla sinun apunasi.