Koronakevät ja verkkokaupan tulevaisuus
Monella on varmasti vahva tunne siitä, että “koronakevät” on vaikuttanut voimakkaasti ihmisten ostokäyttäytymiseen. Mutta mitä sanoo tutkittu tieto erityisesti verkkokaupan osalta? Siihen pureudumme Paytrailin koostaman tutkimuksen kautta.
Kirjoittaja
Kalle Tapio
AD / Yrittäjä
Hyppäys eteenpäin tapahtui vauhdilla
Vuoden 2020 tiukat liikkumisrajoitukset pakottivat suomalaiset viettämään poikkeuksellisen paljon aikaa kotioloissa. Kaupan painopisteen siirtymisestä kivijalkaliikkeistä verkkoon on poristu jo hyvä tovi, mutta koronakevät vei koko prosessin yhdessä hujauksessa vuosilla eteenpäin. Mitä yrittäjä voi tästä kaikesta oppia? Minkälaisia kehityskohteita kauppiaat tunnistivat? Niitä käydään tässä jutussa läpi, mutta ensin muutama sana lähdeaineistosta.
Kaupan painopisteen siirtymisestä kivijalkaliikkeistä verkkoon on poristu jo hyvä tovi.
Tutkimuksessa käytettynä aineistona toimii suomalaisille verkkokauppiaille ja kuluttajille tehdyt kyselytutkimukset. Kuluttajatutkimus tehtiin YouGovin toimesta sähköisenä kyselynä aikavälillä 3.-5.7.2020. Siihen osallistui 1005 yli 18-vuotiasta kuluttajaa. Verkkokauppiaiden sähköisesti toteutettuun kyselyyn puolestaan vastasi 748 kauppiasta välillä 26.6.-31.7.2020.
Kolme poimintaa kyselyistä
- Kyselyyn vastanneet kertoivat tuotteiden ja palveluiden ostamisen verkosta lisääntyneen.
- Uusia verkkokauppoja on nyt ennätysmäärä.
- Kriittisyys ostokokemusta kohtaan on kasvanut.
Kiristyvä kilpailu pakottaa keskittymään laatuun
Kyselyt vahvistivat yleisen luulon: tuotteiden ja palveluiden ostaminen verkosta on lisääntynyt. Samalla, mielenkiintoisemmin, uusia verkkokauppoja on pystytetty ennätysmäärä ja kriittisyys ostokokemusta kohtaan on kasvanut. Peräti 69,7 % vastaajista sanoo arvostavansa sujuvaa kauppaa entistä enemmän. 55 % myöntää ärsyyntyvänsä herkemmin, mikäli verkkokauppa toimii huonosti. Enää yrityksillä ei ole varaa, jos koskaan olikaan, oikoa mutkia verkkokaupan valinnassa; kuluttajilla on vaihtoehtoja ja lyhyempi pinna. Minkälaisiin haasteisiin tämän päivän verkkokaupan sitten pitäisi kyetä vastaamaan?
Top 5: Kauppiaiden tunnistamat kehittämistarpeet
- Toimitus ajallaan ja toivotulla tavalla
- Markkinointi ja asiakkaiden tavoittaminen
- Kaupan käytettävyys ja ostamisen sujuvuus
- Palvelun nopeus ja toimivuus
- Maksamisen vaihtoehdot
Perusasioissa riittää petrattavaa
Eniten haasteita kauppiaat olivat kokeneet logistiikan, saatavuuden varmistamisen ja sopivien toimitustapojen järjestämisessä. Kehitettävää löytyi myös varsinaisen verkkokaupan käytettävyydessä ja ostamisen sujuvuudessa. Kun asiakaspalvelu ja toimitusten käsittely on kuormittunut, aikapula syö arvokkaita resursseja markkinoinnilta. Markkinoinnissa haasteeksi nähtiin näkyvyyden varmistaminen ja hakukoneissa löytyminen. Moni kauppias koki myös tarpeelliseksi lisätä maksuvaihtoehtoja.
Entä jos bisnes ei ole tuotemyyntiä?
WordPressiin on saatavilla valtava määrä ilmaisia sekä maksullisia valmisteemoja. Valmisteemoissa houkuttelee niiden edullisuus sekä nopea käyttöönotto, mutta niiden ulkoasussa ja käytettävyydessä on iso liuta ongelmia. Räätälöity verkkokauppa on paras ratkaisu niille yrityksille, joiden liiketoiminta koostuu perinteisen tuotemyynnin sijaan palveluista. Esimerkiksi me Höyryllä olemme rakentaneet kauppoja, joilla myydään niin videoita, tavarakontteja kuin siemeniä viljelijöille. Myytävä palvelu voi olla erikoinenkin, mutta koska verkkokauppa suunnitellaan alusta loppuun tarpeidesi mukaan, sudenkuopat vältetään tehokkaasti.
Yhteenveto
Kun yhä enemmän liiketoimintaa siirtyy verkkoon, sitä tiukemmaksi muuttuu myös kilpailu. Verkkokauppaa harkitsevan yrittäjän kannattaa miettiä tarkoin osoittautuuko edulliselta vaikuttava bulkkikauppa aikaa myöten oikeasti rahan arvoiseksi sijoitukseksi. Esimerkiksi päivitettävyys ja helppo yhdistettävyys muihin palveluihin, kuten maksu- ja toimitustapoihin tai asiakashallintaan, on hyvä pitää mielessä. Jos kaipaat apua verkkokaupan hankkimisessa tai haluat tietää, miten näkyä Googlessa, me Höyryllä autamme sinua mielellämme.