Mistä tekstit verkkosivuille?

Olet hankkinut uudet verkkosivut, mutta niiltä puuttuvat tekstisisällöt. Edessäsi on iso valinta: kirjoitatko tekstit itse, kiusaatko kenties alaisiasi vai hyödynnätkö mainostoimiston copywriterin palveluksia?

Kirjoittaja
Niko Haapala
Tekstisuunnittelija

Vaihtoehto #1: Kirjoitat tekstisisällöt itse

Verkkosivujen hankkiminen on monille iso investointi, joten on yleistä hakea säästöjä omia tai tutun kirjoitustaitoja hyödyntämällä. Höyryltä tilatut sivut on suunniteltu mahdollisimman käyttäjäystävällisiksi, jotta sisällön tuottaminen luonnistuisi vaivattomasti myös koodia vierastaville. Omatoimisessa kirjoittamisessa on kuitenkin riskinsä, joista suurin lienee hakukonenäkyvyyden huomioiminen; tekstin tulee olla helposti hakukoneiden (kuten Googlen) löydettävissä. Muista kirjoittaessasi laatia lista avainsanoja, hakutermejä, joilla ajattelet asiakkaidesi hakevan sivujasi. Sijoittamalla näitä hakukoneille tärkeisiin paikkoihin, kuten otsikoihin ja ingresseihin, pääset jo pitkälle.

Huom. Höyryllä on käytössä Googlen työkalut, joilla voimme selvittää avainsanojen suosion. Näin meidän ei tarvitse arvailla, mikä hakutermi tuottaa hakuja ja mikä ei.

Toinen merkittävä riski itse tekemällä on jokaisen yrittäjän perusongelma eli ajanpuute. Helposti luettavan ja myyvän tekstin kirjoittaminen on yllättävän aikaa vievää puuhaa, varsinkin muiden töiden ohessa tehtynä. Arvioi aikatauluasi: mikäli työssäsi on riittävästi luppoaikaa kiireisten hetkien lisäksi, tekstien kirjoittaminen on mahdollista. Hopussa naputellut tekstit tuppaavat olemaan täynnä kielioppivirheitä, mikä on omiaan heikentämään yrityksesi luotettavuutta asiakkaiden silmissä.

Plussat:

 • Edullisuus
 • Oman toiminnan tuntemus
 • Usein maalaisjärjellä pärjää

Miinukset:

 • Hakukoneoptimoinnin puute
 • Ajankäyttö
 • Mahdolliset laadulliset puutteet

Vaihtoehto #2: Vanhojen materiaalien kopiointi

Ehkäpä vanhoilla kotisivuillasi asiat on jo sanottu niin hyvin, että mitäpä sitä pyörää uudelleen keksimään? Vanhan sivuston materiaalien käyttö on järkevää, kunhan pitää huolen, että niissä on otettu huomioon aiemmin mainitut seikat, kuten hakukonekysymykset. Muistathan myös Googlen arvostavan uutta tekstisisältöä, koska se pitää sitä yhtenä merkkinä sivuston elinvoimaisuudesta ja ajankohtaisuudesta. Höyryllä suunnittelija laatii sivupohjan siten, että se vastaa tehokkaasti asiakkaiden ja hakukoneiden tarpeisiin, mikä tarkoittaa, että vanhoja sisältöjä käyttämälläkin uusille sivuille tulee useimmiten kirjoittaa jonkin verran uutta materiaalia.

Huom. Höyryltä voit hankkia tarpeisiisi räätälöidyt sisällöntuotantopalvelut. Sinun ei tarvitse tilata kokonaan uusia tekstejä, vaan voimme edullisemmin korjata vanhojen tekstien puutteet ja lisätä tarvittavat uudet tekstielementit, kuten ingressit.

Plussat:

 • Helppous
 • Edullisuus

Miinukset:

 • Ajanmukaisuus
 • Mahdolliset puutteet

Vaihtoehto #3: Copywriter kirjoittaa tekstit

Paras tulos verkkosivujen tekstien suhteen syntyy silloin, kun asiakkaan tuntemus omasta toiminnastaan yhdistetään copywriterin sanalliseen ilmaisuun. Kovat faktat ja luvut kääntyvät laadukkaassa tekstisuunnittelussa lukijaystävälliseen muotoon, niin että asiakkaan kohderyhmät saavat viestinnästä mahdollisimman paljon arvoa. Monesti ulkopuolelta tuleva näkökulma auttaa myös varmistamaan, ettei viestien kohderyhmää unohdeta. Ns. insinööri-ongelmasta on kyse silloin, kun asiantuntija kirjoittaa mielestään ilmiselvistä asioista yleisölle, jolle kyseiset asiat eivät välttämättä olekaan aivan yhtä selviä.

Jokaisella sivustolla on tekstisisällön suhteen omat yksilölliset tarpeensa. Olitpa sitten porakoneiden jälleenmyyjä, kahvilanpitäjä tai fanisivuja tarvitseva julkisuuden henkilö, verkkosisällöt eivät saa tuntua päälleliimatuilta. Kirjoittajalta vaaditaan omaperäisyyttä, jotta palveluntarjoajan ainutlaatuisuus saadaan välitettyä näyttöpäätteeltä lukijan tajuntaan. Copywriterin avulla sivuilla oleva teksti ei ole pelkästään informatiivista, vaan myös aktivoivaa;  yhdistämällä asiakastuntemus sekä ratkaisukeskeisyys saadaan aikaiseksi sisältöä, joka on myyvää ja tehokasta. Taustatutkimuksen merkitys onkin onnistuneen copywriter-projektin kulmakivi.

Plussat:

 • Tekstin vaikuttavuus
 • Hakukoneoptimointi
 • Kielioppi
 • Ajansäästö

Miinukset:

 • Hinta

Loppusanat

Valitsitpa verkkosivujesi kirjoittajaksi sitten itsesi, tuttusi tai ammattilaisen, pidä huoli, etteivät tekstit jää pelkäksi täytteeksi, vaan tukevat tavoitteitasi. Tällaisia tavoitteita voivat olla esimerkiksi myynnin kasvattaminen, tunnettuuden lisääminen tai fiiliksen nostatus. Tekstisisällöt ovat sivuillasi arvokasta pinta-alaa, jonka täysimittainen hyödyntäminen on pitkälti kiinni siitä, minkälaisen valinnan teet sisällöntuotannon suhteen.