WordPress 3.8 on täällä

Tänään julkaistu versio 3.8 sisältää näkyvimpänä muutoksena uuden ja upean hallintapuolen ulkoasun, joka on täysin responsiivinen. Mitä muuta versio 3.8 tuo mukanaan? Mitä parannuksia lokakuussa julkaistu 3.7 sisälsi ja miksi näitä versioita kehitettiin yhtä aikaa.

WordPress 3.8 on julkaistu tänään. Mitä uutta versio 3.8 tuo mukanaan? Mitä parannuksia lokakuussa julkaistu 3.7 sisälsi ja miksi näitä versioita kehitettiin yhtä aikaa. Aukaistaan lisäksi hieman verhoa siitä, mitä uutta voisi olla tulossa seuraavaksi.

Kehityksen työnkulun muutokset

Versioita 3.7 ja 3.8 kehitettiin yhtä aikaa, joka mahdollisti ensimmäisen version (3.7) keskittyvän järjestelmän vakauttamiseen ja arkkitehtuurisiin muutoksiin. Näin ollen version 3.8 kehitystiimi sai rauhassa keskittyä uusien ominaisuuksien kehittämiseen.

Ensimmäistä kertaa WordPressin kehityskaaren aikana järjestelmän Core-ominaisuuksia kehitettiin ns. Core-lisäosina, joka mahdollisti ominaisuuksien kehittämisen omina erillisinä osina omilla kehitystiimeillä. Ensimmäinen Core-lisäosa oli MP6, joka keskittyi WordPressin hallintapaneelin ulkoasun uudistamiseen. Tiimi järjesti joka viikko avoimia tapaamisia IRC-keskustelupalstalla, johon kuka tahansa pystyi osallistumaan. Lisäksi joka viikko pyrittiin julkaisemaan päivitetty versio lisäosasta. Voisi kuvitella, että tällainen kehitystapa olisi sinne tänne rönsyilevää ja tehotonta, mutta päinvastoin se on osoittautunut ketteräksi ja toimivaksi tavaksi, jonka vuoksi tapaa tullaan käyttämään myös jatkossa.

WordPress 3.7 – päivittää itse itsensä

WordPress 3.7 julkaistiin siis 24.10 kuluvaa vuotta. Muutokset eivät näkyneet juurikaan päällepäin, mutta julkaisujärjestelmän pellin alla tapahtui suuria muutoksia. WordPress pystyy 3.7 versiosta lähtien lataamaan ja asentamaan itsenäisesti tietoturvapäivitykset. Suuremmat päivitykset, kuten versiosta 3.7 versioon 3.8 hyppääminen on oletuksena kytketty pois, koska isommat päivitykset vaativat aina ylläpitäjiltä huomiota lisäosien ja teemojen koodin suhteen. Kehittäjillä on kuitenkin halutessaan mahdollisuus automatisoida myös isommat versiopäivitykset sekä lisäosien ja teemojen päivitykset.

Versio 3.7 keskittyi suurelta osin sulkemaan avoinna olevia tikettejä (yli 400 raportoitua ongelmaa käyty läpi). Lisäksi järjestelmä sai tuen kieliversioiden asentamiselle tai päivittämiselle automaattisesti.

WordPress 3.8 – uusittu hallintapuoli

Tänään julkaistu versio 3.8 sisältää näkyvimpänä muutoksena uuden ja upean hallintapuolen ulkoasun, joka on täysin responsiivinen. Käytännössä uusi ulkoasu on sama, minkä aiemmin viittaamani MP6-lisäosa tuo mukanaan. Suuri osa Höyryn asiakkaista ei edes huomaa hallintapuolella näkyvää muutosta, koska olemme käyttäneet MP6-lisäosaa toimintamme alusta alkaen.

Uusimmassa versiossa on parannettu huomattavasti hallintapuolen Vimpaimien käyttöliittymää, joka ainakin omasta mielestäni on tervetullut ominaisuus. Käyttöliittymäsuunnittelussa on otettu huomioon erityisesti mobiililaitteet. Hallintapuoli on lisäksi helpompi muokata oman näköiseksi, koska valikon ikonit tulevat nyt Dashicons-fontista. Luonnollisesti ikonit näyttävät nyt päätelaitteesta riippumatta hyviltä, myös Retina näytöillä. WordPress 3.8 korjaa lisäksi yli 250 raportoitua tikettiä.

Mitä uutta seuraavaksi

WordPressin kehitystiimi jatkaa uutta linjaansa päivitystiheyden suhteen ja uusi versio 3.9 on suunnitteilla julkaista ensi vuoden alkupuolella. Veikkaan, että se nähdään helmi-maaliskuun aikana. Uuden version kehitys on jo alkanut, mutta lopullisia ominaisuuksia tai sitä, mihin versiossa keskitytään ei ole vielä lyöty lukkoon. Suuntaa tulevaan voi seurata Make WordPress Core -sivustolla, josta näkee suunnitteilla ja kehityksen alla olevat uudet ominaisuudet.

Yksi mielenkiintoisimmista uusista ominaisuuksista on Front End Editor, joka siis käytännössä mahdollistaisi sivujen päivittämisen näkyvän sivuston puolelta. Puhutaan siis todellisesta WYSIWYG (What You See is What You Get) editorista. Lisäosan voi ladata itselleen ja kokeilla sitä halutessaan. Huomaa kuitenkin, että lisäosan kehitys on vielä hyvin alkuvaiheessa ja kyseessä on melko raakile, mutta toteutuessaan kyseessä on kauan odotettu ja tervetullut ominaisuus.

Kehitteillä on myös hallintapuolen haun parantaminen. Tarkoitus on, että hakuja voidaan suorittaa hallintapuolella vapaasti siten, että hakukyselyt koskevat koko hallintapaneelia. Tämä auttaa kokemattomia ja harvemmin sivustoaan päivittäviä käyttäjiä löytämään haluamansa toiminnot helpommin.

WordPress siirtyy siis jatkuvasti lähemmäksi kokonaisvaltaista sisällönhallintajärjestelmää. Se on ollut pitkä tie ja muuntautuminen blogialustasta täysiveriseksi sisällönhallintajärjestelmäksi ei käy käden käänteessä. Lähes loputtomalta tuntuvan lisäosa-arkiston turvin WordPressiä on kuitenkin voitu käyttää sisällönhallintajärjestelmänä jo useita vuosia ilman ongelmia. Kohta se onnistuu siinä ilman yhtään lisäosaa. WordPressiä pitkään seuranneena odotan suurella mielenkiinnolla, mihin järjestelmä kehittyy seuraavan vuoden aikana ja mitä kaikkea maailman suurin kehittäjäyhteisö sillä saa aikaan.

Me täällä Höyryn pajalla odotamme innosta hehkuen tulevaa vuotta. Koko ala kehittyy hurjaa vauhtia ja me siinä mukana. Kaikista näistä uusista ominaisuuksista sinä, hyvä asiakkaamme, pääset nauttimaan pian omilla verkkosivuillasi. Kehitytään yhdessä eteenpäin.
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *