Verkkosivut yritykselle - ostajan opas

Oletko ostamassa verkkosivuja tai onko harteillasi päivittää yrityksen nettisivut? Tästä oppaasta löydät paljon hyödyllistä tietoa päätöksesi tueksi. Mitä kannattaa ottaa huomioon, että projekti onnistuu mahdollisimman hyvin.

Kirjoittaja
Kalle Tapio
AD / Yrittäjä

Millaiset verkkosivut yrityksesi tarvitsee?

Verkkosivut ovat nykyisin yksi liiketoiminnan kulmakivistä alalla kuin alalla. Mieti millä tavalla itse etsit nuohoojaa, parturia tai talotoimittajaa. Kirjoitat hakusanan hakukoneeseen ja valitset sopivat  yritykset tuloksista. Samalla tavalla asiakkaat etsivät myös sinun yritystäsi tai sen tarjoamaa palvelua. Verkkosivujen on tarkoitus tukea valittua liiketoimintaa, toimia myyntikanavana ja kotina yritykseesi liittyvälle digitaaliselle sisällölle.

Jos olet alihankkija tai liiketoiminta tapahtuu hyvien verkostojen avulla, voi olla, että et tarvitse verkkosivua kuin yhteystietojen hakuun, mutta yleensä näin ei ole. Yleensä silloinkin verkkosivuja tarvitaan viimeistään rekryissä tai vaikkapa sidosryhmiä varten.

Verkkosivujen  laajuus riippuu siitä millä tavalla liiketoimintasi rakentuu. Verkkosivut pitää tehdä aina asiakkaillesi. Mieti miten parhaiten voit auttaa heitä. Jos palvelu pyörii yhden myytävän palvelun tai tuotteen ympärillä niin “Onepage” eli yksi pitkä sivu sopii sinulle. Tähän kategoriaan voi kuulua esimerkiksi pienet ravintolat, parturit tai asiantuntijat.

Jos palveluita tai myytäviä tuotteita on useampia, sinun kannattaa harkita laajempaa sivustoa, joka tarjoaa erilliset sivut myytäville tuotteille ja palveluille. Tämä mahdollistaa paremman näkyvyyden hakukoneissa, palvelun nimen toimiessa sivun otsikkona ja erillisen tuote- tai palvelusivun toimiessa laskeutumissivuna. Nyrkkisääntönä on: mitä enemmän sivustolla on sivuja, sitä suurempi orgaanisen haun kävijämäärä on. Useampi sivu myös mahdollistaa  sisältömarkkinoinnin, esim. blogin avulla.

Hyvä ja kiinnostava sisältö perustuu aina kohderyhmän mielenkiinnon kohteisiin, haasteisiin, ongelmiin ja tarpeisiin, sekä niiden ratkaisemiseen. Osuvat blogiartikkelit voivat  tuoda merkittävän osan sivuston liikenteestä.

Miksi tarvitset nettisivut?

Miksi verkkosivua ei voi korvata vaikkapa olemalla aktiivinen somessa? Sosiaalisen median kanavissa sinulla on valmiina yrityksestäsi kiinnostunut yleisö, jolle on helppo tiedottaa tarjouksista tai muusta ajankohtaisista asioista. Yrityksille tämä on mitä mainioin markkinointikanava. Verkkosivun puolesta puhuu se, että toisin kuin sosiaalisen median kanavat, verkkosivu on täysin yrityksesi omistuksessa nyt ja tulevaisuudessa, eikä joudu kärsimään some-jättien linjanvaihdoksista. Esimerkiksi Facebook on viime aikoina pyrkinyt korostamaan ei-kaupallisten toimijoiden näkyvyyttä yritysten kustannuksella. Verkkosivu toimii kotina yrityksen palveluihin liittyvälle sisällölle, jonne asiakkaita voidaan ohjata valituista sosiaalisen median kanavista. Tällöin sisältö ei pääse hukkumaan aikajanalla sosiaalisen median syövereihin ja sitä voidaan hyödyntää samaan aikaan myös hakukoneissa.

Halutessasi valittujen kanavien päivitykset voidaan myös helposti ajaa verkkosivulle, jolloin esim. Facebook-päivitykset tulevat automaattisesti sivustolla näkyviin. Pääsääntönä kuitenkin kannattaa pitää mielessä että sosiaalisen median kanavista ohjataan liikennettä verkkosivulle, ei toisinpäin.

Miten asiakkaat löytävät yrityksesi verkkosivuille?

Hyväkään sivusto ei myy, jos asiakkaat eivät löydä sitä. Vaatii ammattitaitoa tietää, miten laskeutumissivut rakennetaan ja miten sivut kannattaa optimoida.  Hakukonenäkyvyys voidaan jakaa karkeasti kahteen erilliseen palaseen, eli orgaaniseen (ilmaiseen) ja maksettuun näkyvyyteen. Kun Googlen robotit käyvät läpi sivustosi sisältöä ja rakennetta, joutuvat robotit tekemisiin erilaisten teknisten asioiden kanssa, aina lähdekoodista sivuston latausaikoihin asti. Hyvä verkkosivusto tukee W3C teknisiä suosituksia, jolla voimme varmistaa että hakukoneiden työ ei esty tai vaikeutu teknisten virheiden vuoksi. Robotit mittaavat myös sivuston latausnopeuden, mikä vaikuttaa merkittävästi hakukonenäkyvyyteen. Onkin tärkeää, että verkkosivusi toimii jouhevasti niin tietokoneella kuin mobiililaitteella, joiden kautta internetiä nykyään eniten käytetään.

Julkaisujärjestelmän tehtävä on mahdollistaa helppo ja tehokas hakukoneoptimointi. Orgaanisen näkyvyyden parantamiseen vaikuttaa hakukoneoptimoinnin lisäksi osuva sisältö, aktiivinen päivittäminen, sivuston historia,  linkittävät sivustot ja sosiaalisen median näkyvyys. Tämä ei ole mitään salatiedettä, vaan kun hoidat otsikot ja sivukuvaukset kuntoon etusivun lisäksi myös tuote- ja palvelusivuilla, olet jo pitkällä.

Google hallitsee näkyvyyttä verkossa hakutulosten avulla. Vaikka uudet julkaistavat verkkosivut olisi tehty kaikin puolin teknisesti ja hakukone löydettävästi oikein, niiden löytyminen tuloksissa oikealla hakusanalla (haun yläosasta) voi viedä pitkän aikaa. Google haluaa, että asiakas maksaa sivuston näkymisestä ja suosii maksavia asiakkaita. Osa toimialoista on myös niin kilpailtuja, että orgaanisen näkyvyyden rakentaminen voi olla hankalaa tai mahdotonta ilman maksettua mainontaa tai oikein tehtyä sisältömarkkinointia. Käytännössä jos haluat että sivusto alkaa heti julkaisusta löytyä verkosta, niin maksettu mainonta on ainoa keino. Maksettu mainonta ohjaa sivulle heti palvelusta kiinnostuneita kävijöitä, ja vaikka jokainen klikki maksaa, niin se voi silti olla silti toimialasta riippuen kohtuullisen edullista markkinointia. Tämä parantaa sivuston löydettävyyttä myös orgaanisen näkyvyyden puolella, jolloin ohjaat myös siellä enemmän liikennettä sivullesi.

Lisäksi asiakkaiden houkuttelemiseksi verkkosivullesi on tärkeää panostaa laadukkaaseen sisältöön. Se voi olla informatiivista tekstiä, kuvia, videoita tai muuta sisältöä, joka tarjoaa arvoa kävijöille. Laadukas sisältö auttaa parantamaan sivuston näkyvyyttä hakukoneissa, koska se houkuttelee luonnollisesti enemmän kävijöitä ja linkkejä muihin sivustoihin.

Tavoitteet eli mitä toivoisit asiakkaiden tekevän verkkosivuillasi?

Konversio tarkoittaa, toimintoa, minkä toivoisit asiakkaidesi tekevän nettisivuillasi. Hyvä suunnittelija lähtee rakentamaan toimivaa verkkopalvelua, joka suunnitellaan tämä ensisijainen tavoite mielessä pitäen. Tämä voi olla yhteydenottopyyntö, suora myynti, uutiskirjeen tilaus tai jokin muu mitattava tavoite. Konversioasteella tarkoitetaan suhdelukua, joka lasketaan vertaamalla toteutuneiden tavoitteiden määrää vierailleiden asiakkaiden määrään kohti valittuna aikajaksona. Mitä suurempi konversioprosentti on, sen paremmin sivustosi toimii. Tavoitteet asennetaan sivuston kävijäseurantaan, esim. Google Analyticsiin, josta voidaan seurata vaikka miten esim. edellä mainittu maksettu mainonta toimii.

Konversioprosentti ei kerro koko totuutta, sillä yhteydenotot verkkosivun avulla voivat tulla myös puheluina tai suorina sähköposteina, mistä analytiikka ei saa kiinni. Yleensä se kuitenkin antaa hyvän kuvan siitä mistä asiakkaat tulevat.

Kun tavoitteet on määritelty ja asennettu seurantaan, on tärkeää seurata ja analysoida kerättyä dataa säännöllisesti. Tämän avulla voidaan tunnistaa mahdolliset pullonkaulat konversioprosessissa ja tehdä tarvittavat muutokset. Esimerkiksi, jos huomaat, että käyttäjät poistuvat ostoskorista ennen ostoksen lopullista vahvistamista, tämä voi viitata ongelmiin maksuprosessissa tai käyttöliittymän suunnittelussa. Analytiikan avulla voidaan myös testata erilaisia elementtejä sivustolla, kuten otsikoita, kuvia, tai toimintakehotteita (CTA), A/B-testauksen avulla. Tämä tarkoittaa, että luodaan kaksi versiota samasta sivusta, joilla on pieniä eroja, ja mitataan kumpi versio saavuttaa paremman konversion. Tulosten saavuttaminen edellyttää aikaa, resursseja ja sitoutumista prosessiin. Tämä kaikki vaatii, että sivulla on ensin tarpeeksi liikennettä että tällainen testaus on järkevää.

Yrityksen verkkosivun suunnittelu?

Sivuston ulkoasu vaikuttaa siihen millaisen mielikuvan yritys antaa. Huolella tehty ulkoasu erilaistaa sinut kilpailijoista ja viestii samaan aikaan luotettavuudesta. Hyvä käyttäjäkokemus ja asiakasta palvelevat sisällöt pitää olla mielessä myös ulkoasua suunnitellessa. Yksinkertainen ja selkeä sivusto toimii usein parhaiten, missä myös tyhjälle tilalle on paikkansa. Selkeät fontit helpottavat lukemista ja harmoninen värimaailma ei paina hermoon.

Sivuston rakennetta kannattaa suunnitella sivukartan avulla. Sivukartasta hahmottuu sivuston hierarkia, suunniteltavat sivut ja karkeasti myös osa toiminnallisuudesta.  Ainakin isommissa sivustoissa myös toiminnallisen rautalankamallin rakentaminen on paikallaan, niin että sivuston toimintaa voidaan testata ennen toteutusta sivuston tavoitteet mielessä pitäen.  Näin vältytään yllätyksiltä ja toiminnallisuudet saadaan hiottua kuntoon vaikka kohderyhmän kanssa. Sivukartta ja rautalankamalli helpottavat myös sisällöntuotantoa, koska kirjoittajalla on jonkinlainen näkemys siitä minne tekstiä tarvitaan ja minkä verran.

Sisällöntuotanto tarkoittaa sivulla tarvittavia tekstejä, kuvia ja mahdollisesti videoita. Mitä laajempi sivusto on, sitä kauemmin tähän tarvitsee varata aikaa. Jos et itse ehdi tai halua, niin mainostoimisto voi hoitaa mieluusti sisällöntuotannon maksua vastaan.  Mieti haluatko avaimet käteen toteutuksen ja onko sinulla oikeasti aikaa tehdä sisältöjä itse. Ammattilaisten tekemät tekstit toimivat myös usein paremmin hakukoneissa ja esimerkiksi ingressit voidaan kirjoittaa myös sivukuvauksiksi hakukoneita ajatellen.

Nykyaikainen julkaisujärjestelmä mahdollistaa kuitenkin sen, että yritys itse tekee sivustolle jatkossa tarvittavat päivitykset ja halutessaan luo myös uudet sisällöt.

Meillä Höyryssä verkkosivujen suunnittelu alkaa aina aloituspalaverista, joka on suunnittelijan ensimmäinen ja tärkein kosketus projektiin tai asiakkaaseen. Palaverissa käydään läpi asiakkaan liiketoiminta, sivuston tehtävä, tavoitteet, oletettu kohderyhmä sekä sivuston tekniset vaatimukset. Tämän pohjalta projekti voi alkaa. Ulkoasu  ja sivuston tyylit suunnitellaan vasta rautalankamallin hyväksymisen jälkeen. Tämän jälkeen suunnittelemme tarvittavat kuvaukset ja tekstituotannon, kun itse sivusto siirtyy koodarille toteutettavaksi.

Mitä verkkosivuston suunnittelu ja toteutus maksaa?

Kaiken voi aina tehdä itse. Mutta jos kyse on oikeasta liiketoiminnasta, niin kannattaa ainakin pyytää tarjous. Pienen sivuston voit saada jopa alle tuhannella eurolla, mutta verkkokaupalla varustettu laaja sivusto maksaa yleensä yli viisi tuhatta. Hintaa nostavat aina räätälöidyt toiminnallisuudet, integraatiot taustajärjestelmiin tai vaikka mittava sisällöntuotanto. Eihän tämä halpaa ole, mutta kyse on kuitenkin yrityksellesi  varta vasten suunnitellusta verkkopalvelusta ja varmasti yksi nykyaikaisen yrityksen tärkeimmistä investoinneista.

Moni tee-se-itse henkilö osaa kyllä koodata, tehdä grafiikkaa tai valita hyvältä näyttävän teeman. Tämä ei kuitenkaan usein palvele valittua liiketoimintaa. Hakukoneissa näkee myös useita toimijoita, jotka tarjoavat saman teeman päälle pystytettyä sivustoa kaikille. Käytännössä koodari vaihtaa sivulle vain yrityksen logon ja värit. Rahat saatuaan vain perävalot näkyvät. Ammattilaisen tekemä sivusto maksaa itsensä investointina takaisin myyntinä tai lisääntyneinä tarjouspyyntöinä. Lisäksi vastuullisesti toimiva yritys vastaa tukipyyntöihin ja auttaa yritystä ylläpidossa myös projektin jälkeen. Sivua on mahdollista myös kehittää liiketoiminnan kasvaessa uusilla ominaisuuksilla tai vaikka kieliversioilla ilman, että valmisteeman rajat tulevat vastaan.

Nettisivun tuki, ylläpito & palvelintila

Verkkosivuja varten tarvitset aina verkkosivun osoitteen, eli domainin, sekä sivuston kodin, eli palvelintilan. Verkossa on useita palveluita missä voit tarkistaa vapaana olevat osoitteet. Olemassa olevaa domainia ei kannata vaihtaa kuin erityisen hyvästä syystä. Hyvänä nyrkkisääntönä kannattaa valita ainakin joko .fi tai .com-pääte aina yrityksen markkinoista riippuen.

WordPress optimoitu palvelintila maksaa alkaen 15€/kk eli vuositasolla noin parisataa euroa. Halvempiakin palveluita on, mutta halvassa palvelintilassa voi olla usein käyttökatkoksia ja sivut voivat ruuhkahuippuina ladata todella hitaasti. Hyvästä palvelimesta on hyötyä erityisesti sivustoilla, joissa on runsaasti liikennettä, jolloin hinta ei ole varmasti valinnan tärkein kriteeri.

Höyryllä palvelintila  pitää myös sisällään SSL sertifikaatin, joka salaa verkkosivun liikenteen. Tämä on käytännössä nykyään pakollinen verkkokauppojen lisäksi myös normaaleilla verkkosivuilla.

Palvelintila ottaa säännöllisesti myös automaattisen varmuuskopion sivustosta, jolloin ylivoimaisen onnettomuuden sattuessa sivuston palauttaminen onnistuu helposti.

Verkkosivut- ja kaupat pysyvät turvallisina vain, jos niiden päivitykset ovat ajan tasalla. Usein esim. valmisteeman tai lisäosan kehitys lopetetaan, ja WordPressin kehittyessä ilmenee yhteensopivuusongelmia. Verkkosivun ylläpito ja tukipalvelu varmistaa sen, että et jää ongelmien sattuessa niiden kanssa yksin. Ylläpitopalvelu vastaa näiden WordPress-lisäosien ja teemojen päivityksestä ja voi muutenkin olla tukena esimerkiksi sivuston sisällön  päivityksessä puhelimen päässä ihan suomen kielellä.

Verkkosivujen tekijän valinta

Verkkosivujen tekeminen ja uusiminen ovat ainakin pienyrittäjälle iso ponnistus niin rahallisesti kuin käytettävän ajan takia. Tämän takia kannattaa miettiä kenen kanssa haluat tähän leikkiin ryhtyä. Meillä Höyryllä suhtaudumme projektiisi samalla tavalla oli sitten yrityksesi koko tai sivuston laajuus mikä tahansa. Sinä olet meille tärkeä asiakas. Tutustu työnäytteisiin, pistä viestiä projektistasi ja istutaan alas juttelemaan miten homma lähtisi käyntiin.