Jäsennelty tieto, rich snippets ja mikrodata

Jäsennelty tieto on spesifissä formaatissa olevaa koodia, jota hakukoneet ymmärtävät. Koodin avulla hakukoneet voivat näyttää hakutulokset rikkaammalla tavalla, esimerkiksi kuvien ja lisätietojen kera.

Kirjoittaja
Jussi Tuoma
Full Stack Developer

Vanha, uusi jäsennelty tieto

Jäsennelty tieto ei sinällään ole mikään uusi juttu, mutta se on pitkän aikaa välttänyt suurta huomiota. Tilanne on hiljalleen muuttumassa, sillä jatkuvasti kehittynyt hakukoneoptimoinnin taso on pakottanut optimoijat etsimään uusia tapoja erottua kilpailijoista. Kun olet jäsennellyn tiedon avulla valottanut sivun sisältöä Googlen boteille, hakukone voi tarjota kyseisiä tietoja hakutuloksissa.

“Jäsennelty tieto on tapa merkitä dataa tavalla, joka selventää hakukoneille sivustosi sisällön.”

Mitä käytännön hyötyä jäsennellystä tiedosta on? Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset klikkaavat mieluummin lisätiedoilla höystettyä linkkiä kuin perinteistä hakutulosta. Perinteinen haku läväyttää hakijan silmien eteen sivun otsikon, sivuosoitteen sekä kuvauksen. Rikastettu hakutulos voi sisältää extramateriaalia, kuten kuvia tai arvosteluja aiheesta riippuen. Jos haet vaikkapa kirjaa, rikastettua tietoa voi olla esimerkiksi kirjailijan nimi tai teoksen lajityyppi.

Schema.org-merkkaus

Suuret hakukoneet (Google, Bing jne.) ovat yhdessä luoneet projektin nimeltään Schema.org. Schemasta pystyt löytämään jäsennellyn tiedon syntaksit, joiden avulla jäsennetään tietoa eri merkityksiin. Saatavilla on mm. JSON-LD (Googlen suosittelema), RDFa ja Mikrodata. Yksinkertaisesti sanottuna kyseessä on erilaiset tavat kirjoittaa koodia.

Koodiin kirjoitettu Schema-merkkaus näkyy hakutuloksissa hakijaa hyödyttävänä rikastettuna tietona. Sivustolta voit löytää tarpeisiisi sopivan merkkauksen. Esimerkiksi tuotteille on oma merkintänsä, kuten on myös tapahtumille, paikallisille yrityksille, arvosteluille, teatteriesityksille ja niin edelleen – vaihtoehdoista ei siis ole puutetta.

Kuinka lisätä Schema-merkkaus WordPressiin?

Jos haluat merkitä sivustosi elementit itse, voit hankkia sitä varten pluginin, joka kirjoittaa koodin puolestasi. Muussa tapauksessa suosittelemme Googlen merkintäapuria. Apurin avulla valitset ensin minkätyyppisestä sivusta on kyse, sitten merkitset haluamasi tiedot, kuten vaikkapa yrityksen nimen tai aukioloajan. Kun olet merkinnyt kaiken haluamasi datan, voit luoda sivukoodin.

Sivukoodin esitysmuoto voidaan valita JSON-LD:n ja mikrodatan välillä. Se, miten koodia käytetään, riippuu sen muodosta. JSON-LD:n tapauksessa luotu koodi liitetään sivun leipätekstiin, mikrodatan tapauksessa sivu korvataan luodulla HTML:llä. Merkintäapurilla voit vielä testata uutta koodia, ja se kertoo sinulle mahdollisesti tarvittavat jatkotoimenpiteet.

Yhteenveto

Jäsennelty tieto on yksi tapa lisätä sivustosi hakukonenäkyvyyttä. Erityisen hyödyllinen se on verkkokaupoissa, sillä se voi kertoa hakukoneelle esimerkiksi myynnissä olevan tuotteen brändistä, tuotenimestä ja hinnasta. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että hakukoneet itse määrittelevät milloin hakija tarvitsee lisätietoa. Toisin sanoen, vaikka olisit kirjoittanut laadukasta koodia Googlelle, Google ei välttämättä halua sitä käyttää. Potentiaaliset hyödyt ovat kuitenkin vaivan arvoiset.