Peukuilla lisää näkyvyyttä

Facebookissa menestystä mitataan yleensä joko tykkääjien määrällä tai sillä, kuinka suuren yleisön julkaisusi tavoittaa. Tykkääjät ovat mukavia, mutta kommenteilla on suurempi vaikutus viestisi näkyvyyteen.

Kirjoittaja
Kalle Tapio
AD / Yrittäjä

Forrester-tutkimusyhtiö suoritti markkinointitutkimuksen, jossa haastateltiin 395 amerikkalaista markkinointijohtajaa. Tutkimuksessa selvisi, että Facebook on markkinointikanavana umpisurkea. Tutkimusyhtiö jopa kirjoitti avoimen kirjeen Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergille siitä, kuinka Facebook on pettänyt markkinoijat. Erikoista tutkimuksessa oli se, että asteikolla 1-5 parhaan sähköisen markkinointikanavan (sivustossa olevat käyttäjäarvostelut ja arviot) ja huonoimman (Facebook) ero oli vaivaiset 0,3 pistettä.

Tutkimuksessa oli kysymys display -mainonnasta, siis perinteisistä ostetuista mainoksista, jotka näkyvät päivitysten välissä tai sivun laidassa. Facebook -markkinoinnissa on kuitenkin kysymys muustakin. Tämä voi tarkoittaa Facebook -sivujen ylläpitoa ja päivittämistä, kilpailujen järjestämistä tai jopa alustaa tukevien sovellusten kehittämistä.

Facebook on suurin peluri sosiaalisen median kentässä. Sillä on noin 1,1 miljardia aktiivista käyttäjää, josta reilu kaksi miljoonaa on suomalaisia. Tämän takia Facebookin voima kertoa viestiä eteenpäin on kiistämätön. Vähin, mitä voi tehdä, on käyttää sitä yhtenä kanavista, jonne verkkosivujen sisältöä voidaan levittää. Esimerkiksi joka viides sivustollamme vierailijoista tulee sivuillemme Facebookin kautta. Päivitysten katsominen, jakaminen ja tykkääminen on yksinkertaista ja helppoa.

”Perinteiset keinot ja tavat mitata menestystä (mainokset, liidit, saadut kaupat) eivät toimi Facebookissa, vaan yleensä menestystä mitataan joko tykkääjien määrällä tai sillä, kuinka suuren yleisön julkaisusi tavoittaa.

Tykkääjät ovat mukavia, mutta kommenteilla on suurempi vaikutus viestisi näkyvyyteen. ”Ihmiset ovat Facebookissa, koska se on hyvää ajanvietettä. Viesti ja tapa, millä se kerrotaan, täytyisi tukea tätä.

Miten Facebookissa kannattaa viestiä?

Brändin tunnettuvuuden kasvattaminen on edelleen yksi sisältömarkkinoinnin tärkeimmistä tavoitteista. Facebookissa mahdollinen asiakas tavoitetaan hyvin varhaisessa vaiheessa, jolloin hyvä sisältö auttaa ostopäätöksen tekemisessä myöhemmin. Näytä asiakkaillesi inhimillinen puolesi. Luo hauskaa ja hyvää sisältöä. Oma ääni ja tapa puhua asioista luovat yritykselle persoonallisuuden ja saavat aikaan vuorovaikutusta asiakkaiden kanssa. Toiminnan tavoitteet kannattaa olla selvillä. Meille Höyryssä sisältömarkkinointi toimii oman osaamisen näkyvyyden parantamisen lisäksi myös uuden oppimisen välineenä.

Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, varsinkin pienissä yrityksissä, jotka muutenkin taistelevat resurssien puutteesta. Hyvän sisällön luominen vaatii aikaa, osaamista ja panostusta.  Huonoista, mitäänsanomattomista päivityksistä on vain haittaa, koska ne vaikuttavat myös myöhempien päivitysten näkyvyyteen. Facebook on rajoittanut päivitysten näkyvyyttä, ja pelkällä maksuttomalla (pohjautuu Edgerankalgoritmiin) päivittämisellä on mahdollista tavoittaa keskimäärin noin 16% mahdollisesta yleisöstä. Maksamalla saat viestillesi suuremman näkyvyyden. Googlen hakukonemarkkinointi on tehokas, koska ihmiset ovat aktiivisesti etsimässä ratkaisua ongelmiinsa. Facebook on passiivisempi ympäristö, jossa päivityksesi ja mainoksesi joutuvat kovaan kilpailuun; ne joutuvat taistelemaan huomiosta koirakuvien ja sukulaisten vauvauutisten kanssa.

Kaikella on aikansa ja elinkaarensa. Tutkimusten mukaan teinit ovat jo lähdössä pois Facebookista tuoreempien sovellusten pariin.  Business Insider haastatteli kahta teiniä ja kysyi heiltä, miksi Facebook ei enää kiinnosta nuoria? Nuoret sanoivat, että heitä kiinnostaa “siistimmät” sovellukset kuten kuten twitter ja Instagram.  Miksi yrityksen sitten kannattaa olla Facebookissa? Vastaan, kuten eräs B-to-B kentässä toimiva asiakkaani sen kiteytti, koska siellä ovat kaikki. Mukaan lukien haastateltujen teinien maksukykyiset äidit ja isät.