Ei enää tukea IE8:lle

Vuodenvaihteen jälkeen Höyryn verkkosivutoimituksiin ei enää sisälly oletuksena tukea Internet Explorer 8 (jatkossa IE8) -selaimelle. Lue päätökseen johtaneet taustat ja miten otamme tämän huomioon eri markkina-alueilla.

Vuodenvaihteen jälkeen Höyryn verkkosivutoimituksiin ei enää sisälly oletuksena tukea Internet Explorer 8 (jatkossa IE8) -selaimelle. Päätöksen taustalla on raakaa matematiikkaa ja ajatus siitä, että nyt on katsottava eteenpäin. IE8:n markkinaosuus koko euroopassa on viimeisen kahden kvartaalin ajalta ollut enää noin 3 %:n luokkaa ja suomessa vastaava luku on alle 2 %. Internet Explorer 9:n mukana tulleet automaattiset päivitykset ovat vähentäneet 9– ja 10–versioiden käyttäjämääriä ja yhä useammalla käyttäjällä onkin nykyään käytössään viimeisin version Internet Explorerista. Tämä näkyy myös tilastoissa.

Taustaa

IE8 on julkaistu vuonna 2009, jolloin se oli samana vuonna julkaistun Windows 7:n oletusselain. Microsoft on IE8:n kehitysvaiheessa kulkenut omaa polkuaan juurikaan välittämättä yleisistä web standardeista, joita muut selainvalmistajat ovat aina pyrkineet noudattamaan. Tämä näkyi selkeästi vuonna 2008 julkaisusta selainten Acid3 renderöintitestistä, jossa IE8 sai 20/100 pistettä. Acid3 -testin on suunnitellut ja toteuttanut WaSP ( lyhenne sanoista The Web Standards Project). Testin tarkoitus on antaa arvio selaimen tuesta tämänhetkisiin ja tulevaisuuden www-standardeihin, kuten SVG, CSS2 ja CSS3. Odotetusti testin julkaisun aikaan yksikään tuolloisista nykyselaimista ei läpäissyt testiä, vaan jäi 40–60 pisteen kohdalle (huom. vuotta aiemmin). IE8:n kanssa samaan aikaan julkaistu Firefox 3.5 sen sijaan sai testissä 93/100 ja tuolloin vasta markkinoille tullut Chrome sai lähes täydet pisteet. Safari ja Opera läpäisivät myös testin hyvin tuloksin. IE8 oli Microsoftin ensimmäinen selain, joka läpäisi vuonna 2005 julkaistun Acid2 -testin.

Miksi tuki loppuu?

Selainten markkinaosuuksiin viittaaminen ei yksinään ole riittävä peruste tuen lopettamiseen, vaan taustalla on paljon muutakin. Käyttöliittymäsuunnittelu rajoittuu, koska modernit verkkosivustot käyttävät monipuolisesti hyväkseen HTML5 -tekniikan mahdollistamia ratkaisuja, joille ei ole suoraan tukea vanhentuneissa selaimissa. Sen sijaan, että käyttäisimme paljon aikaa vanhojen selainten tukemiseen ja testaamiseen, voimme käyttää saman ajan uusien intuitiivisten ja käyttäjäystävällisten toiminnallisuuksien kehittämiseen. Seuraamme isompien jalanjäljissä, sillä Google on ilmoittanut jo vuonna 2012 lopettavansa IE8:n tukemisen ja monet avoimen lähdekoodin kehittäjät ovat jo tiputtaneet tai ovat tiputtamassa tukensa tulevan vuoden aikana.

Toimivatko sivustot IE8:lla enää ollenkaan jatkossa?

Sivustot ovat luettavissa jatkossakin IE8:lla, mutta käyttöliittymäkokemus tulee kärsimään merkittävästi. On ymmärrettävää, että osa verkkokäyttäjistä ei joko osaa tai pysty päivittämään selaintaan, joten on tärkeää säilyttää sivustojen luettavuus mahdollisimman hyvänä. Kehittämämme sivustot pohjautuvat aina tiettyihin elementteihin, jotka ovat suunniteltu säilyttämään rakenteensa myös vanhemmilla selaimilla. Eniten vanhoissa selaimissa kärsivät helppokäyttöisyys ja sivuston selailu, mutta myös sivustojen yleinen ulkoasu, johtuen pääasiallisesti CSS3- ja SVG-tuen puutteista.

Kaikesta huolimatta IE8 on yhä laajalti käytössä maailmalla

On totta, että esimerkiksi Kiinassa IE8:n markkinaosuus on vielä 20 %. Otamme tämän huomioon, mikäli käsillä oleva projekti sitä vaatii. Tapauksissa, joissa Kiinan markkinat ovat asiakkaalle tärkeässä roolissa, huomioimme vanhemmat selaimet lähtökohtaisesti jo tarjousvaiheessa.

Mutta suurimmaksi osaksi ajastamme, näkemiin IE8, törmäillään.
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *