Verkkosivuston palvelin on parhaimmillaan huomaamaton, nopea ja turvallinen
WordPress -verkkosivusto vaatii aina jonkin palvelintilan, johon se asennetaan. Palvelin, johon viitataan myös monesti sanoilla webhotelli tai hostingpalvelu, on verkkosivustoprojektissa oleellinen osa kokonaisuutta. Kokemukseni perusteella se saa usein osakseen turhan vähän huomiota.
Kirjoittaja
Jussi Tuoma
Full Stack Developer
Älä säästä väärässä paikassa
Verkkosivustoprojekteissa valitettavan monesti säästetään palvelinkuluissa, joka tulee äkkiä kalliiksi. Mietitäänpä tilanne, jossa asiakas hankkii verkkokaupalleen halvimmasta päästä olevan palvelintilan, säästäen näin esimerkiksi 10 – 15€ / kk. Tämä säästö kuroutuu nopeasti umpeen, kun lasketaan, että edullisen palvelimen downtime (kaatuneena vietetty aika) voi olla useamman prosentin isompi kuin premium hosting -palvelun, ja sivusto toimii muutenkin hitaammin. Lisäksi ongelmatilanteissa et välttämättä saa kunnollista ja nopeaa asiakaspalvelua, jolloin joudut kääntymään ulkopuolisen tahon puoleen – näin saadut säästöt hupenevat tulipalojen sammutteluun.
Hidastelu ajaa kävijöitä kilpailevien toimijoiden puoleen ja myös Google on kärppänä paikalla laskemalla hakukonesijoitustasi hitauden vuoksi.
Webhotelli vs WordPress hosting
Mitä eroa edullisella webhotellilla ja erityisesti WordPress-alustaa varten optimoidulla hosting -palvelulla sitten yleensä on? Paljonkin. Selkeimmät erot tulevat esiin ominaisuuksissa, nopeudessa ja tietoturvassa.
Nopeuteen vaikuttavat tietysti käytettävissä olevat resurssit, mutta myös palvelimen käyttämän raudan eli laitteiston laadukkuus. Edulliset webhotellit sijaitsevat lähes aina jaetulla palvelimella, jolloin palvelimen resurssit on jaettu jopa usean kymmenen sivuston kesken. Tämä tarkoittaa sitä, että jos muutamat jaetun palvelimen verkkosivustoista saavat kävijäpiikin ja varaavat paljon resursseja, muut palvelimella olevat sivustot saattavat kärsiä ja hidastella. Laadukkaat premium hosting -palvelut ovat perusrakenteeltaan luotu siten, että jokainen sivusto saa käyttöönsä omat resurssit, jolloin palvelin pystyy parhaimmillaan skaalautumaan tarpeen mukaan. Tämä tarkoittaa toiminnan automaattista tehostamista esimerkiksi juuri kävijäpiikkien aikana.
Ominaisuuksista mainittakoon esimerkiksi varjoversio (staging), joka mahdollistaa suljetun kopioympäristön nykyisestä sivustostasi, jossa voi turvallisesti testata muutoksia tai edelleen kehittää sivustoa ja kopioida ne kätevästi live-sivustoon tarvittaessa. Tällaista toimintoa ei löydy edullisista webhotelleista. Vaikka tällainen ominaisuus tuntuisi äkkiseltään tarpeettomalta, on se korvaamaton kun halutaan oikeasti panostaa verkkosivustoon ja kehittää toimintaa verkossa. Lisäksi tietysti päivittäiset varmuuskopiot ja monet muut kehittäjiä helpottavat toiminnallisuudet ovat tärkeitä asioita, joiden arvon ymmärtää monesti vasta akuutin tarpeen hetkellä.
Yksi merkittävimmistä ja ehdottomasti huomaamattomimmista premium hosting -palvelun tarjoamista eduista on tietoturvallisuus. Olen henkilökohtaisesti ollut mukana korjaamassa vähintään puolenkymmentä verkkosivustoa hakkereiden jäljiltä – kaikki nämä sivustot ovat olleet asennettuna jaetuilla palvelimilla. Laadukas palveluntarjoaja estää hakkereiden hyökkäyksiä aktiivisesti, minkä lisäksi palvelimia monitoroidaan 24/7. Jokainen epäilyttävä toiminta tutkitaan ja estetään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Ja jos hakkerointi joka tapauksessa onnistuu, palveluntarjoaja on oikeasti auttamassa ja parhaassa tapauksessa jopa korjaa sivuston. Näin toimii ainakin Kinsta, jonka palveluita käytämme ensisijaisesti meidän asiakkaidemme verkkosivustoille, ja mikäli olet HöyryTurvan asiakas, hoidamme ongelmatilanteet puolestasi ilman, että sinun tarvitsee tietää palvelinasioista mitään.
Laatu ja saatavuus parantunut
Kun tätä kirjoitusta varten lähdin päivittämään omaa tietovarastoani nykyisen palveluntarjonnan suhteen, sain ilokseni huomata, että ero lähes vuoden takaiseen on ainakin puhtaasti teknisestä näkökulmasta katsoen parantunut merkittävästi. Monella palveluntarjoajalla on ilmestynyt perinteisten webhotellien lisäksi tarjolle premium hosting -palveluita, joista osa on vielä erikseen optimoitu WordPress-alustalle. Näissä palveluissa tarjolla olevat ominaisuudet alkavat vastaamaan jo tehokäyttäjien tarpeita.
Mistä tiedän millaisen palvelimen tarvitsen?
Palvelimen valinta ei ole helppo tehtävä, kun sitä lähtee tekemään ilman omakohtaista kokemusta. Suosituksia löytyy internetin keskustelupalstoilta joka lähtöön ja vertailupalvelut on aina tehty tietyllä kulmalla, monesti hinta/laatu perusteella. Mutta näissä ei voida ottaa huomioon juuri sinun tarpeitasi, ne riippuvat siitä millainen verkkopalvelu sinulle on rakennettu tai ollaan rakentamassa. Palvelimien markkinoinnissakin käytetään aina paljon teknisiä termiä, joita tulkitessa menee helposti sekaisin.
Jos sinulla on kiire esimerkiksi varata yrityksesi domain-nimi, varaa ensimmäisessä vaiheessa ainoastaan domain. Alkuvaiheessa et tarvitse vielä hosting-palvelua ja mahdollisesti nopeasti valittu hosting-palvelu ei vastaa lopullista tarvetta verkkopalvelusi pyörittämiseen. Yleensä verkkosivuston tekijöiltä löytyy omia suosituksia palveluntarjoajista, konsultoi heitä, sillä nämä asiat ovat heille tuttuja ja heiltä löytyy yleensä useampiakin vaihtoehtoja sopivaksi palveluntarjoajaksi – mikäli haluat tehdä lopullisen valinnan itse.
Palvelimen valinta pähkinänkuoressa:
- Älä tingi koskaan palvelimen hinnasta. Usean tuhannen euron sijoitus verkkosivuston uudistukseen voi mennä täysin hukkaan, mikäli säästät väärässä paikassa.
- Edulliset webhotellit soveltuvat vain harrastuskäyttöön, sijoittamalla esim. 15€ / kk lisää palvelimen kustannuksiin riittää takaamaan toimivuuden, turvallisuuden sekä mielenrauhan.
- Tiedä mitä ostat: palveluissa on ominaisuuksien puolesta merkittäviä eroja ja usein niiden puutteet ja hyvät puolet tulevat esille vasta, kun ne ovat ajankohtaisia.
- Varmista, että valitsemasi palveluntarjoaja on sitoutunut tietoturvaan, tarjoaa uusimpia teknologisia ratkaisuja sekä myös kehittäjille suunnattuja toiminnallisuuksia.
- Jos et tiedä millaisen palvelimen tarvitset nyt ja tulevaisuutta ajatellen, kysy. Autamme mielellämme!