Tarinallista sisällöntuotantoa tarjolla

Nykyajan ihminen elää tarinoiden maailmassa. Markkinoinnin osalta tarinankerronta on muutakin kuin vain viihdettä – se on tehokas tapa omaksua uutta tietoa.

Kirjoittaja
Niko Haapala
Tekstisuunnittelija

Alussa oli nuotio, luolamaalaus ja tarinankertoja

Mikä on maailman vanhin ammatti? Mieti asiaa muutama hetki aivan rauhassa. Ei, ajatukset pois likakaivosta, sillä oikea vastaus on tietysti tarinankertoja. Ihminen aloitti kaskujen sepittelyn jo menneisyyden alkuhämärissä rätisevän nuotion äärellä. Siristämällä sielusi silmiä saatat nähdä copywriterin karvaisen esi-isän turisemassa tarinaa heimonsa ympäröimänä, kenties erotat graafisen suunnittelijan kantaäidin läiskimässä maalia luolan seinille tai koodarin edeltäjän… no, koodarin esi-isät olivat todennäköisesti metsällä – töiden kirjo oli tuohon aikaan hiukan suppeampi.

Tarinoiden merkitys markkinoinnissa kasvaa

Alkukantainen tarve tarinoille on oleellinen osa ihmiskokemusta. Ensin tulivat suulliset kertomukset ja maalaukset, sitten kirjoitetut tarinat eri muodoissaan. Kun mediakenttä monipuolistuu ja työkalut lisääntyvät, tarinankerronnan mahdollisuudet kasvavat samassa mitassa. Jo pikainen vilkaisu elinympäristöömme osoittaa, että meitä suorastaan pommitetaan tarinoilla: on peliä, on elokuvaa, on tv-sarjaa, on sarjakuvaa, on suoratoistoa… Ja koska nälkä kasvaa syödessä, ihmiset ahmivat tarinoita nykyään enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

“Mutta miten halvatussa tämä liittyy markkinointiin?” saattaa turhautunut yrittäjä puhahtaa itsekseen. “Minulla on myytävänä mahtava hilavitkutin, jossa on viisisataa hevosvoimaa ja turboahdettu ARM-prosessori. Miksi haaskata aikaa tarinoista höpöttämiseen?” Vastaus: tarina on paljon muutakin kuin vain viihdettä, se on äärimmäisen tehokas tapa omaksua tietoa – ja eikö juuri tehokas tiedonvälitys ole tuloksellisen markkinoinnin keskiössä? Moni hilavitkuttimensa ilosanomaa levittävä yrittäjä kompastuukin jo lähtötelineissä faktalähtöisyyden tappurapensaaseen. Vaikka tuotteen parannettu kellotaajuus tai hevosvoimien määrä innostaa kaikkia yrityksen sisällä, yrityksen ulkopuolella moiset faktat innostavat lähinnä heinäsirkkojen kuoroa. Vuorovaikutteisena kokemuksena hyvä tarina sen sijaan tempaisee asiakkaan mukaansa ja herättää tunteiden ohella ajatuksia.

”Markkinoinnissa hyvä tarina ei ole turhanpäiväistä satuilua, vaan tehokas tapa viestiä siitä arvosta, jota yrityksesi tai palvelusi asiakkaille tarjoaa.”

Tarinoiden voiman valjastaminen markkinoinnissa

Asiakas, joka haluaa hyödyntää tarinoiden voimaa markkinoinnissa, tarvitsee asiansa osaavaa tarinankertojaa. Tässä vaiheessa minä astun näyttämölle uskollinen läppäri kainalossa ja muistilehtiö kourassa. Ei ehkä yhtä näyttävä näky kuin ritari säihkyvässä haarniskassa, mutta vuosien saatossa tulostimeni on puksuttanut ilmoille kaikkea esseistä ja tutkielmista aina novelleihin ja käsikirjoituksiin asti. Höyryn asiakkaana sinulla on oiva mahdollisuus asettua aikojen alusta roihunneen nuotion äärelle. Se, että tuo nuotio on tänä päivänä digitaalinen, ei poista tarvetta tarinankertojalle – tulenkantajalle, joka keksii puolestasi, kuinka kertoa hilavitkuttimestasi muutakin kuin sen prosessointinopeus megahertseinä.