Millainen on työharjoittelu Höyryllä? – kolme vinkkiä onnistuneeseen harjoitteluun
Pohditko työharjoittelun suorittamista digi- ja mainostoimisto Höyryllä? Tämä on yhden harjoittelijan tarina kolmen kuukauden ajalta.
Kirjoittaja
Sini Liikanen
Graafinen suunnittelija
Kahvin keittämistä, asiakirjojen skannailua ja ärsyttäviä nakkihommia – jokaisen graafikon kauhukuva työharjoittelun osalta. Onneksi tässä tarinassa näitä elementtejä ei kuitenkaan tule olemaan, sillä kolmen kuukauden harjoittelu Höyryllä oli kaikkea, mitä saattoi toivoa. Ja enemmän. Työtehtäviin lukeutui valtavasti erilaisia ja monipuolisia suunnittelutehtäviä aina pienemmistä apupojan hommista isojen nettisivujen suunnitteluun.
Mitä allekirjoittanut oppi matkan varrella ja mitkä asiat tulivat ehkä jopa yllätyksenä?
Digimaailmaa ei kannata pelätä
Harjoittelun aikana oli hauska huomata, miten paljon höyryläisten toiminta poikkesi kaikesta opiskeluiden parissa opitusta. Ensinnäkään työtehtävät eivät olleet niitä perinteisiä graafisen suunnittelijan hommia, jotka luetaan ammattikunnan stereotypioihin ja joihin keskitytään yliopisto-opinnoissa. Käyntikorttien, logojen ja esitteiden suunnittelun sijaan työt keskittyivät pääasiassa sähköisiin julkaisuihin sekä nettisivujen ja verkkokauppojen suunnitteluun. Lyhyesti sanottuna siis nykypäivän graafiseen suunnitteluun. Toki perinteisten printtituotteiden parissa työskentely kuului myös osaksi harjoitteluun, mutta oli mielenkiintoista päästä tekemään jotain itselle täysin uutta ja tuntematonta.
Eikö tällainen ero koulumaailmassa opitun ja harjoittelun kohdalla sitten pelottanut? Myönnetään, että ainakin se jännitti. Esimerkiksi WordPressin käyttöön perehdytään opinnoissa vain parin tunnin ajan, kun taas Höyryllä ohjelmaa käytetään päivittäin. En siis voi sanoa, ettenkö olisi aluksi stressannut tähän liittyviä työtehtäviä, mutta se oli positiivinen haaste. Jos opinnoissa opetetaan pääasiassa printtiä, eikö ole vain etuoikeus päästä työskentelemään sähköisen maailman parissa? Jo harjoittelun alussa ajattelin tämän olevan iso etu oman oppimisen kannalta, enkä edelleenkään kolmen kuukauden jälkeen voi olla eri mieltä.
Opiskeluiden kohdalla graafikon työ on usein yksinäistä puurtamista, joten jatkuva yhteistyö kollegoiden kanssa oli ehdottomasti positiivinen lisä.
Yhteisöllisyyden merkitys
Vaikka työtehtävien määrällä ja laadulla on suuri merkitys onnistuneen harjoittelun kannalta, vielä suurempi rooli on työyhteisöllä ja sen työskentelytavoilla. Jo ensimmäisistä päivistä lähtien tuli selväksi, että Höyryllä tämä homma on yhteispeliä. Lähes kaikki projektit hoidetaan suuremmissa tai pienemmissä ryhmissä, jolloin työtehtävät palastellaan pienemmiksi kokonaisuuksiksi. Yksi suunnittelee nettisivujen ulkoasun, toinen koodaa sen toimivaksi ja kolmas syöttää sisältöä paikoilleen.
Opiskeluiden kohdalla graafikon työ on usein yksinäistä puurtamista, joten jatkuva yhteistyö kollegoiden kanssa oli ehdottomasti positiivinen lisä. Ja tällainen työskentelytapa toimi erityisesti oppimisen kannalta hyvin, sillä mitä useammassa projektissa oli mukana, sitä enemmän sai vaihtelevia työtehtäviä. Samalla pääsi näkemään läheltä useamman ihmisen työskentelytapoja ja oppimaan sitä kautta yhä enemmän.
Työharjoittelu pakettiin
Palataan vielä lopuksi harjoittelua edeltäneeseen aikaan. Myönnän, että odotin harjoittelulta jopa kauhulla perinteisen mainostoimiston menoa: todella kiireistä työtahtia, stressin kiristämää ilmapiiriä ja työtehtäviin liittyvää ahdistusta. Olihan harjoittelu ensimmäinen kunnon kosketus alan töihin, joten omaa osaamista ja ammattitaitoa ehti epäillä useaan otteeseen ennen töiden aloittamista. Mutta kun ensimmäinen työpäivä vihdoin koitti, tunsi heti kuuluvansa osaksi porukkaa ja osaavansa myös homman. Toki kiirettä ja stressiä riitti toisinaan, mutta sopivissa määrin.
Hyvästä työharjoittelupaikasta kertoo ehkä myös jotain se, että voin vain ihmetellä, mihin kokonaiset kolme kuukautta vierähti? Vastahan minä täällä aloitin. Tulevat hakijat: tätä paikkaa voi suositella kaikella lämmöllä.
Vielä loppuun kolme kovaa muille harjoittelijoille:
- Hae harjoittelupaikkaa, jonne oikeasti haluaisit päästä. Kolmen kuukauden harjoittelu kuluu suorastaan lentämällä, kun paikka on hyvä, työtehtävät mieluisia ja työkavereista kuoriutuu uusia ystäviä.
- Korosta omaa osaamista. Harjoittelussa ollaan totta kai oppimassa alan ja työpaikan saloja, mutta oman osaamisen avulla harjoittelukuukausista saa helposti räätälöityä juuri itsensä näköisen.
- Ota haaste vastaan. Harjoittelussa tulee vastaan tilanteita ja tehtäviä, jotka eivät ole kaikkein mieluisimpia, mutta toisinaan niistä oppii jopa eniten. Toisinaan on hyvä aloittaa uiminen syvästä päästä.