Lupausten rajaaminen

Jotta WWW-sivustojen toimivuus voidaan taata 100%:sti, on pakko vetää raja johonkin. Voitko SINÄ luvata, että yrityksesi toteuttama sivusto toimii kaikissa maailman päätelaitteissa?

Vielä joitain vuosia sitten www-sivujen suunnittelu ja toteutus tehtiin pääsääntöisesti ainoastaan työpöytänäkymiin, joissa sisältöalueen leveys oli vakioitunut 960 px. Testaus ja toteutus voitiin tällöin suorittaa suhteellisen nopeasti, koska kehitysympäristö oli selkeä ja rajattu. Oma lukunsa oli tietenkin Internet Explorer, joka tuolloin aiheutti monesti suurtakin päänvaivaa.

Nyt 2013, kun www-liikenteestä noin 15 % on mobiilikäyttäjiä, älytelevisioiden määrä kasvaa vauhdilla ja muutenkin yhä useammalla päätelaitteella pääsee verkkoon, on eri resoluutioiden ja päätelaitteiden skaala valtava. Jotta WWW-sivustojen toimivuus voidaan taata 100 %:sti, on pakko vetää raja johonkin. Voitko SINÄ luvata, että yrityksesi toteuttama sivusto toimii kaikissa maailman päätelaitteissa?

Höyryn tuetut päätelaitteet ja selaimet

Olemme Höyryssä rajanneet lupauksiamme ja kahlanneet tilastoista suosituimmat selaimet ja päätelaitteet, joille annamme täyden toimivuustakuun. Uskomme vakaasti, että toteuttamamme sivustot toimivat tuhansilla muillakin laitteilla, mutta emme voi antaa niille varsinaista toimivuustakuuta. Syy on selkeä: emme voi testata kuin rajallisen määrän laitteita, muuten jokainen projekti venyisi vähintään puolen vuoden mittaiseksi. Toki internet on pullollaan erilaisia emulaattoreita ja automaattisia testaustyökaluja, mutta loppujen lopuksi ne ovat vain sitä, mitä ne lupaavatkin. Testaustyökaluja. Me emme halua tehdä tyhjiä lupauksia toimivuudesta ilman todellista testausta.

Toimivuustakuusta huolimatta näyttävimmät tekniset toiminnallisuudet, kuten 3D-siirtymät ja mahdolliset animaatiot voidaan esittää esimerkiksi Internet Explorer 8 -selaimella riisutummin, koska selain ei tue näitä ominaisuuksia.

Alla olevassa taulukossa on aukaistu Höyryn tukemat selaimet ja päätelaitteet.

Työpöytäselaimet

Selain  

Tuetut versiot

Internet Explorer

8, 9, 10

Chrome

28, 29, 30

Mozilla Firefox

22, 23, 24

Safari (Mac)

5, 6, 7

Mobiiliselaimet

Käyttöjärjestelmä  

Selain

IOS

Safari

Android

Chrome Mobile, Androidin oma selain

Windows Phone

Internet Explorer 10

Maailmaan mahtuu vielä valtava määrä erilaisia selaimia ja varsinkin päätelaitteita. Kaikkien laitteiden ja selaimien testaaminen ei varmaan ole edes mahdollista, eikä varsinkaan järkevää. Lähtökohtaisesti voidaan väittää, että mikäli selain tukee W3C-standardeja, niin se näyttää sivut oikein. Olettaen, että sivut ovat toteutettu standardien mukaisesti.

Responsiivinen suunnittelu kustannustehokkain tapa

Ehdottomasti kustannustehokkain ratkaisu tukea laajaa päätelaiteviidakkoa on luoda responsiiviset eli päätelaitteen näytön mukaan skaalautuvat sivut. Responsiivisuuden hyötyjä ovat nopea kehitys ja helppo ylläpito, sillä sekä työpöytä- että mobiiliversiot pohjautuvat samaan lähdekoodiin. Manuaalinen sisällön päivittäminen vähenee kun kaikille päätelaitteille on vain yksi sisältö. Lisäksi laadukasta sisältöä voidaan hakukoneoptimoida tehokkaasti, kun työtä ei tarvitse tehdä useaan kertaan.

Responsiivisuudella ei tarkoiteta pelkästään sitä, että sivusto näytetään mobiililaitteille työpöytänäkymästä poikkeavalla tavalla. Responsiivisuus on mukana koko suunnitteluprosessin ajan. Responsiivisessa suunnittelussa sisältö ja käyttöliittymä ovat kaiken A ja O. Sivustolla pitää pystyä liikkumaan edestakaisin päätelaitteesta riippumatta ja sisällön tulee olla aina mahdollisimman selkeästi näkyvillä. Suunnittelussa otetaan huomioon myös mobiililaitteiden käyttölogiikka, eli kuvakarusellit toimivat pyyhkäisemällä ja esimerkiksi puhelinnumerot toimivat linkkeinä, joista voi suoraan soittaa puhelun.

Onko sinulla responsiiviset sivut? Löytävätkö asiakkaat sivustoltasi haluamansa tiedon myös mobiililaitteilla?

Jussi Tuoma

Jussi on WordPressiin perustuviin palveluihin erikoistunut full stack -kehittäjä. Yli 12 vuoden aikana hän toteuttanut laajoja matkailuportaaleja, verkkokauppoja ja lukuisia yrityssivustoja. Lisäksi hän on ollut rakentamassa integraatioita verkkosivustojen ja kolmannen osapuolen järjestelmien välille tarjolla olevia rajapintoja käyttäen.

Muita artikkeleita