Hakuoneoptimointi sokkona
Google kertoi lokakuussa 2011, että googlen palveluun kirjautuneiden käyttäjien hakutulokset salataan eivätkä hakusanat välity enää kohdesivulle. Näiden vierailijoiden hakusanat ryhmitetään google analytic:ssa pelkästään “not provided”-kategorian alle. Nykyään kaikista vierailijoista tähän kategoriaan kuuluu noin 82%.
Kirjoittaja
Kalle Tapio
AD / Yrittäjä
Muutos on todellinen ja Google on vahvistanut sen. Tänä vuonna hakusanat salataan kokonaan. Googlen julkistuksen jälkeen, myös selaimet alkoivat tukea ominaisuutta. Firefox ja Chrome ovat muuttuneet niin, että hakutulokset SSL-salataan jo vakiona.
Google sanoo muutoksen syyksi yksityisyyden suojan. Mikä on varmasti osin totta mediassa pyörivien tietovuotojen ja urkintatapausten vuoksi. Silti maksetussa mainonnassa mikään ei muutu. Adwordsissa mainostaja saa edelleen täydellisen hakusanalistan, mikä kasvattaa maksetun mainonnan käyttöä ja googlen monopolia. Olemme päätyneet tilanteeseen, jossa yhdellä taholla on valta siihen, mitä tietoa verkosta löydetään, ja mitä tietoa meille siitä annetaan. Hyvä asia kuitenkin on, että muutos koskee kaikkia.
Miten tämä muuttaa sivustojen optimointia?
Ilman orgaanisia hakutuloksia sivuston hakukoneoptimointi vaikeutuu. On kuitenkin olemassa erilaisia keinoja nähdä hakusanat.
”Yksinkertaisin lienee Googlen Webmaster Tools, jonka Search inquiries kohta näyttää osan sivuston hakusanoista ja niiden sijoituksen.”
Ongelma tämän käytössä on, että palvelu ei ole 100% tarkka. Se ei näytä kaikkia hakusanoja, ja tulokset saa näkyviin vain viimeisiltä 90 päivältä (tämä on muuttumassa googlen mukaan yhdeksi vuodeksi). Webmaster Tools:in tiedot voidaan linkittää osaksi Google analytics tiliä.
Toinen tapa on seurata aktiivisesti kävijöiden toimintaa ja laskeutumissivuja, eli sivuja minne he ensimmäiseksi saapuvat. Halutessasi voit asettaa filttereitä “not provided” liikenteelle. Mitkä yksittäiset sivut saavat paljon orgaanista hakusanaliikennettä? Millainen sisältö kiinnostaa hakukoneiden käyttäjiä? Kävijöiden määrä, yksittäiset kävijät, sivustolla vietetty aika, sivukatselut sekä “bounce rate” antavat käsityksen miten yksittäisellä sivulla oleva sisältö toimii.
Voit myös seurata sivustosi omaa hakua ja linkittää sen google analyticsiin. Tämä ei anna tietoa sanoista, jolla kävijät tulevat sivustollesi, mutta kuitenkin kuvan siitä mitä kävijät sivustoltasi hakevat.
Haittaako muutos?
Hakutuloksiin vaikuttavat googlen tekemät käyttäjäkohtaiset personoinnit ja lokalisoinnit. Google muuttaa hakutuloksia selainkohtaisen hakuhistorian perusteella. Haku ei ole siis objektiivinen, vaan hakutuloksiin vaikuttaa käyttäjän henkilökohtaiset mieltymykset. Syy tälle ominaisuudelle on ollut saada käyttäjän kannalta osuvimmat hakutulokset. Hakusana “höyry” voi tarkoittaa eri asiaa 25-vuotiaalle Rovaniemeläiselle yrittäjälle, kuin 65-vuotiaalle eläkeläiselle Helsingissä.
Hakusana ei aina kerro, mitä kävijä haluaa ja siksi on tärkeää saada profiloitua vierailija. Mutta miten tehdä useammista kävijöistä asiakas? Google analytics tarjoaa nykyään hyvät työkalut kävijöiden profiloimiseen, segmentointiin ja maalien asettamiseen. Mistä kanavasta tulee parhaat asiakkaat? Missä konversio on kaikkein korkein? Tarkempi analyysi kertoo myös, missä kohdin kävijät jäävät matkan varrelle, eli mitä kohtaa sivustolla pitää parantaa.
Lisäksi Google on jo pitkään arvostanut hyvää sisältöä hakusanoja enemmän. Ajattele kuin asiakkaasi. Miksi tarjoamasi palvelu olisi paras juuri heille? Keskity heitä kiinnostavan sisällön luomiseen ja unohda hakusanat. Huolehdi, että myymäsi tuote tai palvelu on kunnossa, ja tuota asiakastasi kiinnostavaa sisältöä. Hanki linkkejä sivustollesi tunnetuilta ja hyvämaineisilta sivuilta. Tarjoa lisäarvoa olemassa oleville asiakkaillesi, jaa käyttäjäkokemuksia sekä kuuntele asiakkaitasi sosiaalisissa medioissa. Tämän jälkeen ei ole oikeastaan merkitystä, mitä Google seuraavaksi keksii tehdä, sivustosi pärjää kyllä.
Paluuta entiseen ei ole
Yksittäistä ratkaisua ongelmaan ei ole. Muutos vaikeuttaa erityisesti yrityksiä, jotka ovat aktiivisesti kehittäneet sivustoa hakutulosten pohjalta. Toimintamallia täytyy muuttaa asiakasta palvelevaan sisällöntuotantoon. Kyse on siitä mitä asiakkaasi haluavat, millä tavoin he sitä etsivät ja miten voit tarjota sen heille. Tämä ei tarkoita, että sivustoa optimoidaan vain oman käsityksen tai mielikuvien pohjalta. Analytiikan tieto mahdollistaa perusteltujen päätösten teon ja digitaalisen markkinoinnin kehittämisen. Sen sijaan, että keskitytään yksittäisiin hakusanoihin on enemmänkin kyse siitä, millä tavoin asiat ovat yhteydessä toisiinsa ja miten niistä puhutaan. Ehkä helpoin tapa aloittaa, on kysyä olemassa olevilta asiakkailtasi mitä kautta he löysivät sinut ja kuinka helppoa se oli.