Google AdWords – aloittelijan opas

Tässä pieni opas sinulle, jolle hakukoneessa mainostaminen ei ole vielä tuttua. Google AdWords perustuu mainostilan huutokauppaan, jolloin mainoksesi sijoitus ratkeaa kilpailun, laatupisteiden ja hinnan avulla.

Google AdWords on Googlen verkkomarkkinointi- ja mainonta-alusta. Voit mainostaa avainsanoihin perustuvalla järjestelmällä Googlen hakukoneen tulossivulla sekä googlen yhteistyökumppaneiden sivuilla. Systeemi perustuu mainostilan huutokauppaan, jolloin mainoksesi sijoitus ratkeaa kilpailun, laatupisteiden ja hinnan avulla. Google AdWords perustuu ”Pay per click”-malliin, joten maksat vain, kun joku klikkaa mainostasi. Oikein tehtynä tämä on kustannustehokasta ja kannattavaa markkinointia.

Kampanjan perustaminen

AdWords kampanjan pystyttäminen käy nopeasti. Aloita miettimällä, millä tavoin haluat markkinoida tuotettasi tai palveluasi ja päätä käytössä oleva budjetti sekä markkina-alue, jossa mainoksesi näkyy. Alueen voi kohdentaa jopa kaupunkikohtaisesti, mutta pidä huoli että alueellisten hakujen määrä on tarpeeksi korkea, jotta mainostamisesta on jotain hyötyä. Lisäksi sinun tulee päättää haluatko mainostaa vain hakukoneissa vai myös Googlen muissa palveluissa ja yhteistyökumppaneiden sivuilla. Jos teet kansainvälistä markkinointia, tee jokaiselle maalle oma mainosryhmä, niin että mainoksen kieli on sama kuin sen laskeutumissivu. Muista myös laittaa kävijäseuranta päälle sivustollesi.

Hakusanojen valinta

Hakusanat ovat sanoja tai lauseita, joilla käyttäjät etsivät tietoa verkosta. Mitä tarkemmin kohdennat mainoksesi vastaamaan hakusanoja, sitä paremmat laatupisteet ne saavat.

 

”Hakusanojen laatupisteet määräytyvät mainoksen, sitä vastaavan laskeutumissivun sisällön ja klikkausprosentin perusteella. Matalat laatupisteet vaikuttavat negatiivisesti mainoksesi näkyvyyteen ja positiivisesti sen hintaan.”

 

Työkalu avainsanatutkimukseen on Googlen AdWords -mainosjärjestelmään sisältyvä avainsanojen suunnittelija. Hyvässä hakusanassa on kaksi tai kolme osaa, ja ne ovat edullisempia kuin yhden sanan hakusanat. Jaa mainokset mainosryhmiksi, joissa käytät samantyylisiä hakusanoja.

Negatiiviset hakusanat ovat sanoja, joilla et halua mainoksesi näkyvän. Niiden tarkoitus on vähentää kannattamattomia klikkauksia. Mikäli et käytä negatiivisia hakusanoja kampanjassasi, on mahdollista, että osa mainonnastasi (ja kustannuksista) kohdistuu sellaisiin hakuihin, jotka eivät liity millään tavalla tarjoamaasi tuotteisiin tai palveluihin.

Testaa mainoksesi

Mainos kannattaa aina testata. Luo erilaisia variaatioita mainoksestasi. Millä tavalla voisit kertoa palvelusi hyödystä asiakkaalle? Eri variaatioiden avulla saat selville mikä yhdistelmä toimii kaikkein parhaiten. Aloita pienellä budjetilla ja kokeile kahta tai useampaa vaihtoehtoa otsikkoon tai leipätekstiin. Luo kampanjalla säännölliset tarkistuspisteet, jolloin tarkistat millä tavalla eri variaatiot ovat toimineet, teet tarvittavat korjausliikkeet tai valitset parhaan vaihtoehdon.

Hakutulosten ensimmäinen sija ei ole välttämätöntä jos se maksaa liikaa, mutta kolme ensimmäistä sijaa tuloksissa vievät leijonaosan klikkauksista. Joissakin hakusanoissa mainostajien välinen kilpailu on niin kovaa, että ajan ja budjetin käyttäminen sivuston hakukoneoptimointiin ja orgaaniseen näkyvyyteen voi olla kannattavempaa kuin AdWords mainostaminen. Lisäksi hyvin optimoitu sisältö auttaa myös mainosten näkyvyyttä.

Konversio ratkaisee

Mainos joka saa eniten klikkauksia ei aina paras mainos. Adwords markkinoinnissa mainos on vain yhtä hyvä kuin sivu minne se ohjaa. Verkkosivusi sisältö lopulta määrittää ostaako asiakkaasi tuotettasi tai palveluasi. Analytiikka kertoo totuuden. Yleensä verkkosivusi kävijöistä vain 1-2% ostaa palvelua tai jättää yhteystietonsa. Jos suunnittelet sivustosi uusimista, luo sisällöt hakukoneoptimointia ja AdWords:ia mielessä pitäen.

Olet saanut kampanjasi käyntiin, hienoa! Muutaman viikon päästä on aika katsoa tuloksia ja alkaa kehittää kampanjaa tulosten pohjalta paremmaksi. Mainoskampanjasi seuraaminen ja optimointi varmistaa, ettei budjettisi kulu kalliisiin ja kannattamattomiin klikkauksiiin. Ymmärrän hyvin että kaikilla ei ole aikaa tai kiinnostusta kampanjoiden optimointiiin ja koko AdWords markkinoinnin sisäistämiseen. Sen voit ostaa myös palveluna Höyrystä.

Kalle Tapio

Pitkän linjan suunnittelijana Kalle on työskennellyt alalla vuodesta 2004 alkaen. Erityisesti hänelle ovat tärkeitä digimarkkinointi, asiakaslähtöisyyden lisääminen sekä verkkopalveluiden kehittäminen. Kalle on moniosaaja, joka kiinnittää suurten kokonaisuuksien lisäksi huomiota yksityiskohtiin. Höyryn AD:ksi ja yrittäjäksi hän siirtyi vuonna 2013.  

Muita artikkeleita